Severní Korea testovala raketový systém, Kim přihlížel s cigaretou v ruce

Severní Korea testovala raketový systém, Kim přihlížel s cigaretou v ruce

Severní Korea otestovala vylepšený odpalovací systém pro střely ráže 240 milimetrů. Informovala o tom severokorejská agentura KCNA, která zkoušku označila za úspěšnou. Testu přihlížel také diktátor Kim Čong-un.

Severní Korea opět upoutala pozornost mezinárodního společenství, když provedla další zkušební test svého raketového systému. V čele události stál severokorejský vůdce Kim Čong-un, který test sledoval osobně, tentokrát s cigaretou v ruce, což se stalo jedním z nejsledovanějších momentů celé akce.

Podle státní agentury KCNA byl test označen za „úspěšný“ a raketový systém prý dosáhl všech stanovených cílů. Kim Čong-un během testu vyjádřil svou spokojenost s výkonem vojenských technologií a zdůraznil, že zbraně jsou klíčové pro obranu suverenity a bezpečnosti země. Přítomnost cigarety v jeho ruce, která byla zachycena na několika oficiálních fotografiích, však vyvolala další vlnu spekulací o jeho zdravotním stavu a zvycích.

Tento test je dalším v sérii zbrojních aktivit, které Severní Korea v posledních měsících intenzivně provádí. Navzdory mezinárodním sankcím a opakovaným výzvám k dialogu pokračuje země ve vývoji a testování balistických raket, což vyvolává obavy nejen v regionu, ale i ve světě.

Kim Čong-un byl na místě testu obklopen svými nejbližšími vojenskými poradci a generály, kteří podle KCNA s nadšením sledovali, jak raketa vystoupala k obloze. „Tento úspěch je důkazem síly našeho lidu a naší nezlomné vůle bránit naši zem,“ prohlásil Kim po úspěšném testu.

Mezinárodní reakce na test na sebe nenechaly dlouho čekat. Spojené státy, Jižní Korea a Japonsko odsoudily severokorejské akce jako destabilizující a nebezpečné. „Severní Korea musí přestat s těmito provokacemi a vrátit se k dialogu o denuklearizaci Korejského poloostrova,“ uvedl mluvčí amerického ministerstva zahraničí.

Kim Čong-un, jehož zvyky, včetně kouření, jsou pečlivě sledovány médii po celém světě, se zjevně snaží prezentovat jako silný a neohrožený vůdce, který má vše pod kontrolou. Jeho veřejné vystoupení s cigaretou je vnímáno jako součást image, kterou se snaží budovat – vůdce, který je uvolněný a sebevědomý, i když čelí intenzivnímu mezinárodnímu tlaku.

Nicméně, odborníci varují, že pokračující testy balistických raket ze strany Severní Koreje jen zvyšují napětí v regionu a snižují šance na mírové řešení konfliktu. „Tyto testy nejenže ohrožují stabilitu v Asii, ale také zvyšují riziko nedorozumění a eskalace,“ uvedl jeden z analytiků zaměřených na Korejský poloostrov.

Zatímco severokorejský režim oslavuje další údajný technologický úspěch, svět se musí připravit na to, jak se vypořádat s rostoucí hrozbou, kterou představují severokorejské zbraně. Diplomatické snahy o zmírnění napětí jsou stále na mrtvém bodě a Severní Korea dává jasně najevo, že nehodlá ustupovat ze své cesty vývoje a demonstrace vojenské síly.

Sdílejte článek