Při izraelských úderech na Západním břehu zemřelo deset lidí

Při izraelských úderech na Západním břehu zemřelo deset lidí

Při nočních izraelských úderech v několika městech na okupovaném Západním břehu Jordánu zahynulo deset lidí. Podle agentury AFP to uvedl palestinský Červený půlměsíc. Izraelská armáda předtím oznámila, že na severu tohoto území zahajuje „protiteroristickou operaci“.

Při nočních izraelských úderech v několika městech na okupovaném Západním břehu Jordánu zahynulo deset lidí. Informaci potvrdil palestinský Červený půlměsíc, který o incidentu informoval prostřednictvím agentury AFP. Izraelská armáda dříve oznámila, že na severu tohoto území zahájila „protiteroristickou operaci“, zaměřenou na údajné militantní skupiny.

Údery, které se odehrály v noci z 27. na 28. srpna 2024, zasáhly několik měst, včetně Džanínu a Nábulusu, která jsou dlouhodobě považována za ohniska palestinského odporu vůči izraelské okupaci. Podle místních zdrojů byli mezi oběťmi jak členové militantních skupin, tak i civilisté. Zranění utrpěly desítky dalších lidí, někteří z nich jsou v kritickém stavu.

Izraelská armáda v prohlášení uvedla, že operace byla zaměřena na zničení infrastruktury teroristických organizací a na neutralizaci jednotlivců, kteří podle ní představují hrozbu pro bezpečnost Izraele. „Naše síly zasáhly cíle spojené s teroristickými aktivitami, včetně skladů zbraní a operačních center,“ uvedl mluvčí izraelské armády. „Tato operace je součástí naší snahy ochránit izraelské občany před hrozbami, které na nás míří z těchto oblastí.“

Palestinské úřady útoky ostře odsoudily a označily je za další akt agrese ze strany Izraele. Palestinský prezident Mahmúd Abbás vyzval mezinárodní společenství, aby zasáhlo a ukončilo násilí, které podle něj destabilizuje celý region a zhoršuje již tak napjatou situaci. „Toto barbarské zabíjení našich lidí musí přestat. Mezinárodní společenství nemůže dál přihlížet tomuto bezpráví,“ uvedl Abbás v prohlášení.

Situace na Západním břehu se v posledních měsících výrazně zhoršila. Izraelské bezpečnostní síly pravidelně provádějí razie v palestinských městech a vesnicích, zatímco palestinské militantní skupiny stupňují své útoky na izraelské cíle. Tyto střety vedou k narůstajícímu počtu obětí na obou stranách, což vyvolává obavy z eskalace konfliktu.

Mezinárodní společenství, včetně OSN a Evropské unie, vyzvalo k okamžitému ukončení násilí a návratu k mírovým jednáním. Generální tajemník OSN António Guterres vyjádřil hluboké znepokojení nad situací a vyzval obě strany, aby projevily zdrženlivost a upustily od dalších provokací.

„Jsme svědky dalšího kola násilí, které má devastující dopady na civilní obyvatelstvo,“ uvedl Guterres. „Naléhavě vyzývám obě strany k zastavení násilí a k hledání diplomatického řešení, které by vedlo k trvalému míru.“

Izraelsko-palestinský konflikt, který trvá již desítky let, je jedním z nejdéle trvajících a nejkomplikovanějších konfliktů na světě. Zatímco Izrael tvrdí, že jeho vojenské operace jsou nezbytné pro zajištění bezpečnosti jeho občanů, Palestinci vidí tyto akce jako součást širší strategie okupace a potlačování jejich národních práv.

Zatímco mezinárodní diplomacie hledá způsoby, jak zabránit dalšímu krveprolití, situace na místě zůstává napjatá a nebezpečná. Vývoj v následujících dnech a týdnech bude klíčový pro to, zda se podaří alespoň částečně uklidnit situaci, nebo zda dojde k dalšímu zhoršení konfliktu, který už tak dlouho sužuje celý region.

Sdílejte článek