Nový formát Evropy: 36 týmů v jedné lize, peníze a los počítačem

Nový formát Evropy: 36 týmů v jedné lize, peníze a los počítačem

Vstupujeme do nové éry evropských pohárů. Změna formátu, která byla avizovaná dlouho dopředu, ale dokud ji fanoušci nezažijí, neví úplně co očekávat. Na co by si měli s blížícím se losem základní části zvykat? Například na to, že po podzimní (nyní „ligové“) části už nemůže klub spadnout o úroveň níže. A že v Konferenční lize je vše trošičku jinak.

28. srpna 2024 – Evropské poháry vstupují do nové éry, která přináší zásadní změny v jejich formátu. Dlouho očekávaná reforma, která byla avizována již před několika lety, nyní přichází do praxe a fanoušci se musí připravit na zcela nový systém. Co od něj mohou očekávat?

Nejvýraznější změnou je nový formát „ligové části“ soutěže, ve které se utká 36 týmů v jedné společné lize. Zásadním prvkem této části soutěže je, že žádný tým již nemůže po podzimu spadnout o úroveň níže. To znamená, že i když se týmu v základní části nedaří, má stále šanci na postup v rámci evropských pohárů, a to díky následujícím vyřazovacím bojům.

Jednou z klíčových inovací, která přináší nový formát, je také způsob losování zápasů. Los základní části bude totiž prováděn počítačem, což má zajistit vyváženější rozdělení soupeřů a zamezit přílišným výhodám či nevýhodám pro jednotlivé týmy. Tento algoritmus bere v úvahu nejen výkonnostní úroveň týmů, ale také geografické faktory, aby se předešlo příliš dlouhým cestám během náročného podzimního programu.

Další novinkou, kterou nový formát přináší, jsou finanční odměny, které se budou rozdělovat na základě dosažených výsledků v lize. Tento systém má za cíl motivovat týmy k co nejlepším výkonům v každém zápase, jelikož každý bod může mít zásadní dopad na konečné finanční ohodnocení.

Konferenční liga, která byla představena jako třetí úroveň evropských pohárů, má oproti hlavní soutěži vlastní specifika. Zde se týmy utkají v tradičnějším skupinovém formátu, přičemž vítězové jednotlivých skupin postupují přímo do vyřazovací fáze, zatímco týmy na druhých místech čeká předkolo.

Změny přinášejí řadu výzev jak pro kluby, tak pro fanoušky, kteří budou muset přizpůsobit své očekávání novému systému. Nicméně cílem této reformy je zvýšit atraktivitu soutěží, nabídnout více vyrovnaných a napínavých zápasů a zároveň vytvořit lepší ekonomické podmínky pro kluby napříč Evropou.

Blížící se los základní části tak nabídne první skutečnou ochutnávku toho, jak bude nový formát fungovat v praxi. Fanoušci po celé Evropě budou s napětím sledovat, jak se jejich týmy poperou s novými pravidly a jak se tento revoluční systém osvědčí na hřišti.

Sdílejte článek