Ohromující zahajovací ceremoniál rozsvítil Pařížské paralympijské hry

Ohromující zahajovací ceremoniál rozsvítil Pařížské paralympijské hry

29. srpna 2024 – Paříž 2024 Paralympijské hry byly zahájeny velkolepým ceremoniálem, který se konal v samotném srdci francouzského hlavního města. Za slunečného letního večera se sportovci ze 168 delegací prošli po ikonické Champs-Élysées až na Place de la Concorde, kde se hlavní část ceremonie odehrála.

Poprvé v historii se zahajovací ceremoniál Paralympiády, stejně jako Olympiády, nekonal uvnitř stadionu, ale pod širým nebem. Organizátoři odhadli, že se na místě sešlo kolem 65 000 lidí, kteří mohli průvod sportovců sledovat zdarma, zatímco samotná ceremonie byla ticketovaná.

Hry zahájil prezident Francie Emmanuel Macron, který ve svém projevu zdůraznil význam Paralympiády pro změnu vnímání lidí s postižením ve společnosti. Tony Estanguet, prezident organizačního výboru, označil hry za počátek „paralympijské revoluce“, kterou vedou samotní sportovci.

„Co vás činí revolucionáři, je to, že když vám řekli ‚ne‘, vy jste pokračovali,“ uvedl Estanguet. „Dnes večer nás zvete, abychom změnili naše perspektivy, postoje a společnost tak, aby každý dostal své plné místo.“

Ceremoniál přinesl bohatou uměleckou podívanou, včetně vystoupení umělců s postižením, kteří zdůraznili téma inkluze. Bývalý paralympijský plavec Theo Curin se stal hvězdou zahajovacího segmentu, když přivezl sportovce na místo ve speciálně upraveném taxi.

Francouzská delegace dorazila na Place de la Concorde za obrovských ovací. Mezi vrcholy večera patřil i příchod britské delegace, kterou přivítal britský premiér Keir Starmer. Sportovci Lucy Shuker a Terry Bywater nesli britskou vlajku, zatímco za domácí Francii to byli sprinterka Nantenin Keita a para-triatlonista Alexis Hanquinquant.

Zahajovací ceremoniál završil ohromující ohňostroj a zapálení paralympijského ohně v Jardin des Tuileries.

Paříž 2024 slibuje být jednou z nejvíce spektakulárních Paralympiád všech dob, jak uvedl prezident Mezinárodního paralympijského výboru Andrew Parsons. V následujících 11 dnech budou sportovci soutěžit o 549 zlatých medailí v 22 paralympijských sportech. Na hrách se poprvé představí i země jako Eritrea, Kiribati a Kosovo.

S více než dvěma miliony prodaných lístků se očekává, že hry přitáhnou širokou mezinárodní pozornost. Některé disciplíny se odehrají na ikonických místech, jako je Stade de France, Roland Garros nebo Chateau de Versailles, a paralympijské triatlonisty čeká plavecká část v řece Seině.

Zahájením těchto her začala nová kapitola v dějinách paralympijského sportu, která má za cíl nejen ukázat, čeho mohou sportovci s postižením dosáhnout, ale také inspirovat ke změně vnímání a postojů celé společnosti.

Sdílejte článek