Veterána SNP vykradli přímo během oslav. Je to vaše chyba, viní opozice vládu

Veterána SNP vykradli přímo během oslav. Je to vaše chyba, viní opozice vládu

Během oslav osmdesátého výročí Slovenského národního povstání (SNP) v Banské Bystrici došlo k nečekanému incidentu, který otřásl veřejností. Vladimír Strmeň, šestadevadesátiletý veterán SNP, který se účastnil oficiálních slavností po boku slovenských ministrů, premiéra a prezidenta, se po návratu domů setkal s nepříjemným překvapením – jeho dům byl vykraden. Zloději odcizili cennosti i peníze, které veterán za svůj dlouhý život nashromáždil.

Incident okamžitě vyvolal vlnu pobouření a rozhořčení, zejména mezi slovenskou veřejností a politickou opozicí. Opozice se rozhodla využít této události jako důkazu o selhání současné vlády, která podle nich nese vinu za zhoršení bezpečnostní situace v zemi. Kritika směřuje zejména na nedávno přijaté zmírnění trestů za majetkové trestné činy, které bylo součástí širší reformy trestního zákoníku.

Podle opozice tato reforma vedla k nárůstu kriminality, neboť potenciální pachatelé už nemají takový strach z postihu. „Je neomluvitelné, že hrdina Slovenského národního povstání, který bojoval za svobodu a demokracii, musí v takto pokročilém věku čelit krádeži ve svém vlastním domě. Toto je přímý důsledek vládní politiky, která upřednostňuje pachatele před oběťmi,“ uvedl v tiskovém prohlášení lídr opoziční strany.

Vláda naopak odmítla spojování tohoto incidentu se změnami v trestním zákoníku a vyjádřila lítost nad tím, co se veteránovi přihodilo. „Je to tragický a odsouzeníhodný čin, který nemá ve slušné společnosti místo. Naše myšlenky jsou s panem Strmeňem a jeho rodinou,“ uvedl mluvčí vlády. Policie podle něj incident vyšetřuje s maximální prioritou a slíbila, že viníci budou rychle dopadeni a potrestáni.

Veterán Vladimír Strmeň se zatím k celé záležitosti veřejně nevyjádřil, ale jeho blízcí uvedli, že je z události zdrcen. „Je smutné, že se něco takového může stát člověku, který zasvětil celý svůj život boji za svobodu. Věříme, že pachatelé budou brzy nalezeni a spravedlnost zvítězí,“ uvedla rodina v krátkém prohlášení pro média.

Tento případ znovu otevřel diskuzi o bezpečnosti seniorů a o tom, jakým způsobem by měla být chráněna práva a majetek starších občanů, zejména těch, kteří se významně zasloužili o národní historii. Opozice již oznámila, že v parlamentu předloží návrh na zpřísnění trestů za krádeže, aby se podobné případy v budoucnu neopakovaly.

Slovensko si v těchto dnech připomíná výročí události, která je považována za jeden z klíčových momentů jeho moderní historie. Slovenské národní povstání bylo ozbrojené povstání slovenského odboje proti fašistické nadvládě a jeho odkaz je dodnes hluboce zakořeněn v paměti národa. Oslavy výročí jsou každoročně významnou událostí, které se účastní nejen politici a veteráni, ale i široká veřejnost.

Incident s vykradením domu veterána však vrhl stín na letošní slavnosti a znovu upozornil na problémy, které společnost trápí. Ať už je to otázka bezpečnosti, sociální spravedlnosti nebo ochrany práv seniorů, je jasné, že tento případ bude mít dozvuky jak v politické, tak veřejné debatě.

Sdílejte článek