Japonci umírají opuštění. V tisících případů jejich těla objevili po měsíci i déle

Japonci umírají opuštění. V tisících případů jejich těla objevili po měsíci i déle

V Japonsku se letos v prvním pololetí roku 2024 stala alarmující skutečnost, která odráží hluboký sociální problém země. Podle statistik japonské policie zemřelo v tomto období 37 227 lidí osamocených ve svých domovech. Více než desetina těchto tragických úmrtí byla objevena až po měsíci od smrti, což poukazuje na narůstající izolaci a osamělost japonské populace.

Nejvíce znepokojivá jsou čísla, která ukazují, že v 130 případech těla zemřelých zůstala neobjevena po více než rok. Tyto případy zdůrazňují, jak závažný problém představuje stárnutí populace a ztráta sociálních vazeb v japonské společnosti, která je známá svou dlouhou délkou života a nízkou porodností.

Japonsko je zemí, kde se stárnutí obyvatelstva stalo jedním z největších sociálních a ekonomických problémů. S rostoucím počtem starších lidí a snižujícím se počtem mladých obyvatel se mnozí senioři ocitají bez rodiny nebo přátel, kteří by jim poskytovali podporu. Tento trend vedl k narůstajícímu počtu tzv. „kodokushi“ – což je japonský termín označující úmrtí v osamění.

Podle zpravodajského serveru BBC News tato situace vyvolává otázky o tom, jak se japonská společnost vypořádá s tímto fenoménem, který má dalekosáhlé důsledky pro sociální péči, zdravotnictví a komunitní služby. Zatímco japonská vláda podniká kroky k podpoře starší populace prostřednictvím různých programů a služeb, současná čísla naznačují, že je potřeba ještě více úsilí a inovací, aby se zabránilo dalším tragickým úmrtím.

Jedním z faktorů, které přispívají k osamělosti starších lidí, je měnící se struktura rodiny a společenské normy. Tradiční vícegenerační rodiny, kde starší členové žili společně s mladšími, se stávají minulostí. Mnoho mladých lidí odchází do velkých měst za prací, zatímco starší zůstávají v menších městech a venkovských oblastech bez podpory. Tento trend vedl k rostoucímu počtu starších lidí, kteří žijí sami, často bez kontaktu s okolním světem.

Japonská společnost se snaží najít způsoby, jak řešit tento problém. V některých regionech byly zavedeny komunitní programy zaměřené na zajištění pravidelných kontrol starších lidí, kteří žijí sami. Tyto iniciativy zahrnují například návštěvy sociálních pracovníků, dobrovolníků nebo sousedů. Avšak i přes tyto snahy zůstává mnoho případů, kdy lidé umírají v naprosté izolaci.

Dalším problémem je stigma spojené s osamělostí a smrtí v Japonsku. Mnozí starší lidé se cítí být přítěží pro své rodiny a společnost a raději zůstávají stranou. Tento postoj vede k tomu, že mnoho z nich nekontaktuje pomoc ani v situacích, kdy je to nezbytné.

Japonsko čelí složité výzvě, jak se vypořádat s tímto fenoménem a jak zajistit, aby senioři nebyli odsouzeni k životu a smrti v izolaci. Vláda a společnost musí spolupracovat na vytvoření systémů a komunit, které zajistí důstojný život pro všechny své občany, bez ohledu na věk či rodinné zázemí.

Současná situace ukazuje, že osamělost a izolace nejsou jen osobními problémy, ale mají širší společenské a ekonomické důsledky. Je nutné, aby se Japonsko a další země s podobnými demografickými výzvami poučily z těchto smutných případů a vytvořily takové podmínky, které umožní lidem stárnout s důstojností a v kruhu podpůrné komunity.

Sdílejte článek