Změny u bydlení: Předčasné splacení hypotéky se někomu prodraží, nájmy porostou

Změny u bydlení: Předčasné splacení hypotéky se někomu prodraží, nájmy porostou

31. srpna 2024 – Od září čekají český trh s bydlením významné změny, které ovlivní jak majitele nemovitostí s hypotékou, tak nájemníky. Zatímco některé novinky mohou přinést určitou úlevu, jiné by mohly způsobit výrazné finanční zátěže.

Jednou z největších změn je zavedení nových pravidel pro předčasné splacení hypotéky. Zatímco dosud bylo možné hypotéku předčasně splatit za relativně nízké náklady, nyní se tato možnost může klientům výrazně prodražit. Podle nových předpisů budou banky moci účtovat vyšší poplatky za předčasné splacení, a to i v případech, kdy klient splácí z vlastních prostředků, například po prodeji nemovitosti. Tyto poplatky by mohly dosahovat až několika procent z nesplacené částky, což by pro některé klienty znamenalo desítky až stovky tisíc korun navíc.

„Zavedení vyšších poplatků za předčasné splacení hypotéky je reakcí na časté předčasné splácení úvěrů, které pro banky představovalo riziko nižších výnosů. Tento krok by měl bankám kompenzovat ztráty z úrokových příjmů, ale pro klienty to bude znamenat vyšší náklady,“ vysvětluje finanční poradkyně Jana Novotná.

Na druhé straně však přichází i pozitivní zprávy pro ty, kteří plánují uzavřít novou hypotéku. Úrokové sazby u nově sjednávaných hypoték totiž v posledních týdnech klesají, a to dokonce pod magickou hranici čtyř procent. Nejnižší sazby se nyní pohybují okolo 3,8 %, což je nejnižší úroveň za poslední dva roky. Tento pokles je důsledkem zlepšující se ekonomické situace a snížení základních úrokových sazeb Českou národní bankou.

„Pokles úrokových sazeb je dobrou zprávou pro všechny, kteří uvažují o koupi nemovitosti nebo refinancování stávající hypotéky. Nižší úroky znamenají nižší měsíční splátky a celkově méně zaplacených úroků po dobu splácení,“ uvádí Novotná.

Vedle hypoték však český trh s bydlením čelí i dalším výzvám, a to především v oblasti nájemného. Nájemné v posledních měsících opět roste, a to zejména ve velkých městech, jako jsou Praha, Brno nebo Plzeň. Podle realitních expertů je hlavním důvodem rostoucí poptávka po nájemním bydlení, která je způsobena nedostupností vlastního bydlení pro mladé lidi a vysokými cenami nemovitostí.

„V Praze a dalších velkých městech zaznamenáváme růst nájemného o 5 až 10 % ročně. Tento trend bude pravděpodobně pokračovat i nadále, pokud nedojde k výraznému zlepšení dostupnosti bydlení,“ říká realitní makléř Petr Dvořák.

Pro nájemníky to znamená další zátěž na jejich rozpočty, přičemž mnozí se obávají, že v blízké budoucnosti může být bydlení v některých lokalitách pro řadu lidí nedostupné.

Změny na trhu s bydlením tak přinášejí smíšené pocity. Zatímco pokles úrokových sazeb u nových hypoték může přinést úlevu, vyšší náklady na předčasné splacení hypotéky a rostoucí nájemné mohou pro mnohé znamenat výrazné finanční komplikace. Jak se situace vyvine, bude záležet na dalším vývoji ekonomiky a na krocích vlády a centrální banky v oblasti regulace trhu s bydlením.

Sdílejte článek