Borůvkové peklo na Šumavě. Nájezdy skupin sběračů drancují národní park

Borůvkové peklo na Šumavě. Nájezdy skupin sběračů drancují národní park

Šumava, 31. srpna 2024 – Národní park Šumava čelí v posledních týdnech bezprecedentní vlně nelegálních nájezdů sběračů borůvek. Tisíce litrů těchto drobných plodů jsou denně odnášeny z klidových zón, přičemž organizované skupiny sběračů ignorují zákazy a devastují jedinečnou přírodu tohoto chráněného území. Strážci parku jsou bezmocní proti masivnímu přílivu lidí, kteří se nezdráhají porušovat pravidla, aby získali co největší množství borůvek.

Borůvky, které se staly vyhledávaným artiklem nejen pro domácí spotřebu, ale i pro komerční účely, přitahují do šumavských lesů stovky sběračů. Tito lidé, často organizovaní v početných skupinách, nejenže ignorují zákaz vstupu do klidových zón, ale dokonce do nich vjíždějí auty. „Viděli jsme desítky aut zaparkovaných v chráněných oblastech, kde je přístup povolen pouze pěšky. Následky takového jednání jsou katastrofální – od zničených cest po únik provozních kapalin do půdy,“ říká jeden ze strážců parku, který si nepřál být jmenován.

Nejde však jen o porušování pravidel. Nelegální průjezdy vozidly mají za následek únik provozních kapalin, což může mít dlouhodobé negativní dopady na místní ekosystém. „Každá kapka oleje nebo benzínu, která se dostane do půdy, může znamenat smrt pro nespočet drobných organismů a rostlin. Dopady těchto úniků mohou být cítit ještě dlouho po skončení sběračské sezóny,“ varuje ekolog Petr Novotný.

Správa Národního parku Šumava se snaží proti tomuto bezohlednému chování bojovat. Strážci parku intenzivně kontrolují rizikové oblasti a sběračům, kteří porušují zákon, hrozí pokuty ve výši až desetitisíců korun. „Pokuty jsou vysoké, ale bohužel to mnoho lidí neodradí. Většina sběračů si spočítá, že i když zaplatí pokutu, pořád na borůvkách vydělají,“ vysvětluje vedoucí strážců parku.

Situace na Šumavě je tak vážná, že se o ni začaly zajímat i vyšší orgány státní správy. Ministerstvo životního prostředí zvažuje zavedení přísnějších opatření, která by mohla zahrnovat i dočasné uzavření některých částí parku pro veřejnost. „Musíme najít rovnováhu mezi ochranou přírody a zájmy veřejnosti. Pokud se situace nebude zlepšovat, přistoupíme k razantnějším krokům,“ uvedla ministryně životního prostředí.

Pro místní obyvatele a milovníky přírody je situace frustrující. „Chodíme sem na procházky už léta, ale teď se bojíme, že přijdeme o to, co na Šumavě milujeme nejvíce – její klid a krásu,“ říká Jana Nováková, obyvatelka nedaleké obce.

Borůvkové peklo na Šumavě tak pokračuje, a pokud se nepodaří zastavit drancování národního parku, může to mít nevratné následky pro jeden z nejcennějších přírodních pokladů České republiky.

Sdílejte článek