Dotace kombinujte, řemeslníky prověřte. I při úpravách bydlení se dá ušetřit

Dotace kombinujte, řemeslníky prověřte. I při úpravách bydlení se dá ušetřit

31. srpna 2024 – Rekonstrukce domu či bytu je pro mnohé velkým finančním závazkem, který může stát nemalé peníze. Přesto se dá při úpravách bydlení ušetřit i miliony korun, pokud se k celé záležitosti přistoupí s rozvahou a využijí se všechny dostupné možnosti. Klíčem k úspěchu je kombinace státních dotací, pečlivý výběr firmy nebo řemeslníků a důkladné plánování.

Využití dotací: První krok k úsporám

Stát nabízí celou řadu dotačních programů, které mohou významně snížit náklady na rekonstrukci. Například program Nová zelená úsporám podporuje energeticky úsporné projekty, jako je zateplení domu, výměna oken nebo instalace solárních panelů. Podmínkou pro získání dotace je splnění technických požadavků a doložení potřebné dokumentace.

„Kombinace různých dotačních programů může přinést úspory až v řádu milionů korun,“ říká odborník na stavební dotace Jan Novák. „Je důležité se podívat na všechny dostupné možnosti a zvážit, které jsou pro váš projekt nejvhodnější.“

Dalšími zdroji financování mohou být například dotace na obnovitelné zdroje energie nebo speciální programy zaměřené na obnovu historických budov.

Pečlivý výběr řemeslníků a firem

Důležitým aspektem, který může výrazně ovlivnit náklady na rekonstrukci, je výběr správné stavební firmy nebo řemeslníků. „Nejdůležitější je prověřit si reference a zkušenosti dané firmy. Není od věci se poptat známých, nebo si zjistit, jaké projekty daná firma již realizovala,“ radí stavební inženýrka Martina Kovářová.

Kvalitní firma nejen že provede práce na vysoké úrovni, ale také vám může poradit, jak nejlépe využít dostupné dotace a kde ještě ušetřit. Naopak špatný výběr může vést k prodražení projektu, špatně odvedené práci a následným reklamacím, které mohou přinést další náklady.

Plánování a rozvaha jsou klíčové

Při plánování rekonstrukce je důležité nepodcenit přípravu a pečlivě si promyslet každý krok. Důkladné plánování zahrnuje nejen výběr vhodných materiálů a technologií, ale také časový harmonogram a finanční plán. „Snažte se vyhnout impulzivním rozhodnutím a pečlivě zvážit každou investici,“ doporučuje Kovářová.

Je také dobré mít rezervu na nepředvídatelné výdaje, které se mohou během rekonstrukce objevit. „Lepší je mít rozpočet lehce nadsazený, než aby vás zaskočily nečekané náklady,“ dodává.

Kombinace je cesta k úsporám

Úspěšná rekonstrukce, která nezruinuje rodinný rozpočet, je možná. Kombinace správného využití státních dotací, pečlivého výběru řemeslníků a důkladného plánování může přinést výrazné úspory a zároveň zajistit, že výsledek bude kvalitní a dlouhodobě udržitelný.

Ať už se chystáte na drobné úpravy, nebo na rozsáhlou rekonstrukci, vyplatí se do příprav investovat čas a energii. Výsledkem může být nejen krásné a funkční bydlení, ale také výrazná finanční úspora.

Sdílejte článek