Norská princezna Märtha Louise si vzala amerického šamana: Svatba v UNESCO chráněném fjordu vyvolala rozruch

Norská princezna Märtha Louise si vzala amerického šamana: Svatba v UNESCO chráněném fjordu vyvolala rozruch

31. srpna 2024 – Norská princezna Märtha Louise se v sobotu provdala za Američana Dureka Verretta, který se sám označuje za šamana. Svatba, která proběhla s vyloučením veřejnosti, se konala ve vesnici Geiranger na břehu stejnojmenného fjordu, který je zapsán na seznamu světového dědictví UNESCO. Tento druhý sňatek dvaapadesátileté princezny vzbudil v Norsku značný rozruch a přitáhl pozornost médií.

Princezna Märtha Louise, nejstarší dcera krále Haralda V., se do Dureka Verretta zamilovala před několika lety. Verrett, který se sám popisuje jako šaman a duchovní průvodce, si svými kontroverzními názory a praktikami získal obdiv i kritiku. Jejich vztah od počátku vyvolával v Norsku diskuze, které nyní svatba ještě více rozvířila.

Obřad v malebném prostředí Geirangerfjordu, který je považován za jedno z nejkrásnějších míst v Norsku, byl pečlivě střežen a proběhl za přítomnosti nejbližší rodiny a přátel. Na místě nebyla přítomna veřejnost ani zástupci médií, což ještě zvýšilo spekulace o povaze a průběhu svatby.

Podle norských médií vyvolává sňatek smíšené reakce nejen mezi veřejností, ale i v samotné královské rodině. Zatímco někteří oceňují odvahu princezny jít za hlasem svého srdce, jiní vyjadřují obavy z toho, jaký vliv může mít Verrett na její postavení a pověst královské rodiny.

Princezna Märtha Louise, která je známá svým zájmem o alternativní medicínu a spiritualitu, již dříve uvedla, že se chce více soustředit na své osobní zájmy a podnikání mimo tradiční královské povinnosti. Její rozhodnutí provdat se za Dureka Verretta je v souladu s jejím nekonvenčním přístupem k životu a královským závazkům.

Norská královská rodina zatím oficiálně nekomentovala sňatek princezny, ale očekává se, že král Harald V. vydá prohlášení v nejbližších dnech. Mnozí Norové nyní sledují, jakým způsobem se tento sňatek projeví na budoucnosti královské rodiny a na vnímání monarchy v zemi.

Svatba princezny Märthy Louise a Dureka Verretta se tak stala jednou z nejdiskutovanějších událostí letošního roku v Norsku a zůstává otázkou, jaký dopad bude mít na budoucí roli princezny v královské rodině i na samotnou instituci monarchie v této severské zemi.

Sdílejte článek