Černí baroni? Zelená Hora byla tehdy pěkně zdevastovaná, vzpomíná Václav Vydra

Černí baroni? Zelená Hora byla tehdy pěkně zdevastovaná, vzpomíná Václav Vydra

1. září 2024

Herec Václav Vydra, známý svou bohatou filmovou a televizní kariérou, má za sebou mnoho natáčení po různých koutech České republiky. Přestože jej to po natáčení obvykle táhne domů ke koním, některé lokality, kde se točily ikonické snímky, mu utkvěly v paměti. Jednou z nich je Zelená Hora, kde se natáčel kultovní film Černí baroni.

„Když jsme přijeli na Zelenou Horu, byla tehdy pěkně zdevastovaná,“ vzpomíná Vydra na místo, které se stalo kulisou pro slavnou komedii o vojácích pomocných technických praporů. „Pamatuji si, jak byl ten objekt zanedbaný, chátrající. Bylo to smutné vidět takovou památku v takovém stavu.“ Natáčení zde pro něj nebylo jen pracovní záležitostí, ale i zážitkem, který ho donutil zamyslet se nad stavem kulturního dědictví v naší zemi.

Vydra, který je znám svou láskou ke koním a venkovskému životu, sice na natáčení cestuje po celé republice, ale málokdy má čas na bližší prozkoumání okolí. „Opravdu jen zřídka se stane, že bych měl čas na nějakou delší procházku nebo objevování míst, kde natáčíme. Po práci se těším domů,“ přiznává.

Přesto se ale občas objeví výjimky. „Například Kameňák… Pokud jde o exteriéry, točili jsme je na jihu Čech, v Týně nad Vltavou. Ale interiéry vznikaly v Praze na Slivenci,“ vzpomíná na natáčení populární komediální série. I přes pracovní vytížení si Vydra uchovává zájem o místa, kde filmy a seriály vznikají, a oceňuje jejich atmosféru.

Zelená Hora a další místa, kde natáčel, pro něj zůstávají v paměti nejen jako kulisy pro filmové příběhy, ale také jako připomínky toho, jak důležité je pečovat o naše historické dědictví. Vydra vyjadřuje naději, že se podobným místům v budoucnu dostane více péče a úcty, než jakou zažil během natáčení Černých baronů.

Sdílejte článek