Začal platit zákaz neekologických kotlů, v Česku jich stále zbývá 150 tisíc

Začal platit zákaz neekologických kotlů, v Česku jich stále zbývá 150 tisíc

1. září 2024

Dnešním dnem vstupuje v platnost zákaz používání kotlů první a druhé emisní třídy, což je klíčové opatření ve snaze zlepšit kvalitu ovzduší v České republice. Lidé, kteří nadále používají staré nevyhovující kotle, se nyní vystavují riziku pokuty, která může v krajních případech dosáhnout až 50 tisíc korun. Přesto se odhaduje, že na území Česka zůstává ještě více než 150 tisíc těchto neekologických kotlů.

V posledních měsících před zavedením zákazu došlo k výraznému nárůstu objednávek na výměnu starých kotlů, ale mnohé z nich se nestihly dokončit včas. Ministerstvo životního prostředí proto čelí náporu žádostí o dotace na nové, ekologičtější zdroje vytápění. Celkem bylo k dnešnímu dni vyplaceno 21 miliard korun zájemcům o výměnu kotlů, což svědčí o vysokém zájmu obyvatel o přechod na čistší technologie.

„Výměna kotlů je zásadním krokem ke snížení emisí škodlivin do ovzduší, zejména jemných prachových částic, které mají negativní dopad na zdraví obyvatel,“ uvedl ministr životního prostředí při nedávné tiskové konferenci. „Chápeme, že proces výměny je náročný, a proto nadále poskytujeme finanční podporu a poradenství těm, kteří se rozhodli staré kotle vyměnit.“

Přestože se mnoho domácností již rozhodlo pro výměnu a podalo žádost o dotaci, kapacity instalačních firem byly v posledních měsících značně přetížené. To způsobilo zpoždění u řady projektů, a mnoho lidí tak nestihlo vyměnit kotel v požadovaném termínu. Ministerstvo proto zvažuje možnosti, jak těmto lidem pomoci a minimalizovat případné sankce za opožděnou výměnu.

Zákaz neekologických kotlů je součástí širšího balíčku opatření, která mají přispět ke splnění závazků České republiky v oblasti ochrany klimatu a zlepšení kvality ovzduší. Staré kotle na tuhá paliva patří k hlavním zdrojům znečištění zejména v menších obcích a venkovských oblastech, kde jsou často jediným zdrojem vytápění.

Přestože nový zákon může představovat výzvu pro mnoho domácností, odborníci věří, že dlouhodobé přínosy budou výrazné. Kromě lepšího ovzduší a zdravějšího prostředí by měly moderní kotle také přinést úspory v nákladech na palivo a vyšší energetickou účinnost.

Ministerstvo životního prostředí bude i nadále monitorovat situaci a poskytovat podporu těm, kteří jsou v procesu výměny kotlů, aby se zajistilo, že přechod na ekologičtější vytápění bude co nejhladší.

Sdílejte článek