Ukrajina zaútočila na Rusko 158 drony. V Moskvě hoří rafinerie

Ukrajina zaútočila na Rusko 158 drony. V Moskvě hoří rafinerie

1. září 2024

V noci na neděli se odehrál jeden z největších ukrajinských dronových útoků od začátku války, který zasáhl 15 regionů po celém Rusku. Ruské ministerstvo obrany informovalo, že protivzdušná obrana dokázala zničit 158 ukrajinských dronů, čímž zabránila rozsáhlejším škodám. Nicméně některé drony dosáhly svých cílů, což mělo za následek vážné incidenty, zejména v Moskvě.

Podle starosty ruské metropole Sergeje Sobjanina, který citoval agentura Reuters, vypukl po dronovém útoku rozsáhlý požár v jedné z moskevských rafinerií. Oheň se rychle rozšířil a způsobil značné škody, přičemž hasiči bojovali s plameny několik hodin. Dosud nebyly hlášeny žádné oběti, ale rozsah škod je stále předmětem vyšetřování.

Agentura Interfax přinesla zprávu, že tento útok představuje jeden z nejrozsáhlejších úderů na ruské území od počátku konfliktu. Ukrajinské síly využívají drony k cílení na klíčovou infrastrukturu v Rusku, což vyvolává obavy o bezpečnost v celé zemi. Ruské úřady zůstávají ve stavu vysoké pohotovosti a varují před dalšími možnými útoky.

Tento incident představuje další eskalaci v již tak napjatém konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou, který trvá více než dva roky. Ukrajina se k útoku oficiálně nevyjádřila, ale podobné operace byly v minulosti součástí jejích snah oslabit ruskou vojenskou kapacitu a narušit logistiku nepřítele.

Situace na frontě je stále velmi nestabilní a tento dronový útok přidává další vrstvu nejistoty do již tak komplikovaného konfliktu. Obyvatelé postižených regionů v Rusku, zejména v okolí Moskvy, jsou v pohotovosti a obávají se dalších útoků. Mezinárodní společenství mezitím s napětím sleduje, jak se situace vyvine a zda tento útok povede k dalšímu zhoršení vztahů mezi oběma zeměmi.

Sdílejte článek