Chatu v Pastvinách zachvátily plameny, škoda se vyšplhala na tři miliony

Chatu v Pastvinách zachvátily plameny, škoda se vyšplhala na tři miliony

1. září 2024

V sobotu v noci vypukl v Pastvinách na Orlickoústecku rozsáhlý požár, který zcela zničil jednu z místních chat. K požáru bylo přivoláno devět jednotek hasičů, které bojovaly s plameny až do nedělních brzkých ranních hodin. Přestože hasiči vynaložili veškeré úsilí, oheň způsobil značné škody.

Podle předběžných odhadů se škoda vyšplhala na tři miliony korun. Příčina požáru zatím není zcela jasná a je předmětem vyšetřování. „Zasahovali jsme u požáru, který zcela pohltil celou chatu. Hasičům se podařilo zabránit šíření ohně na okolní objekty, ale samotnou chatu již nebylo možné zachránit,“ uvedl mluvčí Hasičského záchranného sboru.

Na místo dorazili také specialisté, kteří budou v následujících dnech pracovat na zjištění přesné příčiny požáru. Zatím se pracuje s několika verzemi, včetně technické závady na elektroinstalaci či neopatrné manipulace s otevřeným ohněm.

Chata, která se nacházela v oblíbené rekreační oblasti Pastviny, byla využívána zejména k letní rekreaci. Majitelé chaty jsou otřeseni, ale naštěstí nebyl při požáru nikdo zraněn. „Jsme rádi, že se nikomu nic nestalo, ale škoda je pro nás obrovská,“ uvedl majitel chaty, který si přeje zůstat v anonymitě.

Požár přilákal pozornost místních obyvatel, kteří byli svědky dramatického zásahu hasičů. Někteří z nich poskytli první pomoc a dočasné přístřeší evakuovaným osobám z blízkých chat, které byly ohroženy šířícími se plameny.

Vyšetřování požáru bude pokračovat i v nadcházejících dnech, kdy odborníci z oboru požární ochrany budou hledat přesné příčiny vzniku požáru a možná preventivní opatření, aby se podobné neštěstí v budoucnu neopakovalo.

Majitelé rekreačních objektů v této oblasti jsou nyní varováni, aby dbali zvýšené opatrnosti při manipulaci s ohněm a pravidelně kontrolovali technický stav svých objektů, aby předešli podobným tragédiím.

Sdílejte článek