Tragédie v Jokohamě: Sedmnáctiletá Japonka skočila ze střechy obchodního domu a dopadem zabila kolemjdoucí ženu

Tragédie v Jokohamě: Sedmnáctiletá Japonka skočila ze střechy obchodního domu a dopadem zabila kolemjdoucí ženu

Jokohama, 2. září 2024 – V japonské Jokohamě došlo v sobotu k tragické události, která opět upozorňuje na rostoucí problém sebevražd mezi mladými lidmi v Japonsku. Sedmnáctiletá dívka spáchala sebevraždu skokem ze střechy obchodního domu, přičemž při dopadu zabila nevinnou kolemjdoucí, dvaatřicetiletou ženu. Obě byly okamžitě převezeny do nemocnice, kde však svým zraněním podlehly.

Incident se odehrál v podvečer, kolem 18. hodiny místního času. Dívka skočila ze střechy obchodního domu v centru města, zatímco žena, která byla zasažena, šla náhodou okolo. Podle informací BBC se obě ženy neznaly a kolemjdoucí žena se stala obětí naprosto náhodně, když si vyrazila do města s přáteli.

Rostoucí trend sebevražd mezi mladými Japonci

Tento tragický čin není v Japonsku ojedinělý. Každoročně, zejména na začátku nového školního roku, zasáhne zemi vlna sebevražd mladých lidí. Největší počet sebevražd mladistvých se pak každoročně odehraje právě 1. září, což je den, kdy začíná školní rok. Loni bylo v tento den zaznamenáno 513 sebevražd nezletilých, což ukazuje na alarmující trend, který se navzdory celkovému poklesu počtu sebevražd v zemi stále zhoršuje mezi mladými lidmi.

Japonsko se dlouhodobě potýká s problémem tzv. „futoko“, což jsou děti, které odmítají chodit do školy. Mezi hlavní důvody tohoto fenoménu, stejně jako sebevražd, patří rodinné problémy, šikana a osobní konflikty s přáteli. Tyto faktory vytvářejí tlak na mladé lidi, který je v některých případech vede k tragickým rozhodnutím.

Případ podobný události z roku 2020

Sobotní incident připomíná tragédii z roku 2020, kdy sedmnáctiletý chlapec skočil ze střechy obchodního domu v Ósace a při dopadu zabil devatenáctiletou studentku. Tehdy byl chlapec posmrtně obviněn ze zabití, což znamenalo, že jeho rodina měla finančně odškodnit rodinu oběti. Toto obvinění bylo později staženo, ale případ zůstává v paměti mnoha Japonců jako jeden z příkladů nezměrné tragédie, kterou může přinést zoufalství mladých lidí.

Sebevražda jako hlavní příčina úmrtí mladistvých

Sebevražda je v Japonsku dlouhodobě považována za vážný společenský problém. Ačkoliv celkový počet sebevražd v zemi pomalu klesá, mezi mladistvými je situace opačná. Japonsko je jedinou zemí skupiny G7, kde je sebevražda nejčastější příčinou úmrtí mezi náctiletými.

Tato tragédie v Jokohamě znovu upozorňuje na nutnost řešení tohoto problému. Japonská vláda a společnost čelí výzvě, jak efektivně bojovat proti rostoucímu trendu sebevražd mezi mladými lidmi a jak poskytovat adekvátní podporu těm, kteří ji nejvíce potřebují.

Problém sebevražd mladistvých v Japonsku je komplexní a vyžaduje systematický přístup, který zahrnuje prevenci šikany, zlepšení rodinného zázemí a podporu duševního zdraví. Bez těchto kroků hrozí, že podobné tragédie budou v Japonsku nadále přibývat.

Sdílejte článek