Co se děje v Čechách aneb Novinky z KUDYZNUDY

Události v ĆR

Kempování v Česku: 10 tipů, kam do kempu v Libereckém kraji

Datum: 09.05.2024 15:00

Kempování v Česku: 10 tipů, kam do kempu v Libereckém kraji

Patříte k milovníkům volného pohybu v přírodě, ke kterému patří i kempování? Naplánujte si dovolenou v kempech v Libereckém kraji. Portál Kudy z nudy přináší tipy na ubytování u Máchova i Hamerského jezera, v podhůří Jizerských hor i u Holanských rybníků. Letošní léto v kempu bude nezapomenutelné.


Jarní porcelánové slavnosti v Karlových Varech budou inspirovat i bavit

Datum: 09.05.2024 14:00

Jarní porcelánové slavnosti v Karlových Varech budou inspirovat i bavit

Zábavný program pro děti i rodiče, živá hudba a výstava Prostřené stoly. Tak bude vypadat májový víkend 10. až 12. 5. 2024 v Karlových Varech. Na návštěvníky čeká také oblíbený doprovodný program Porcelánová školička, kde si děti mohou odekorovat svůj hrneček.


V Poděbradech zahájí již 116. lázeňskou sezonu

Datum: 09.05.2024 13:00

V Poděbradech zahájí již 116. lázeňskou sezonu

V Poděbradech dojde druhý květnový víkend, ve dnech 10. až 12. května 2024 na zahájení již 116. lázeňské sezóny. Bude se na co dívat, co poslouchat a také co ochutnávat. Na pódiu v lázeňském parku vystoupí řada zpěváků a hudebníků v čele s Danielem Hůlkou. Jarmark bude probíhat v sobotu 11. května 2024 od 13:00 do 21:00 na lázeňské kolonádě.


České značky: Stavebnice Merkur z Police nad Metují

Datum: 09.05.2024 11:34

České značky: Stavebnice Merkur z Police nad Metují

Pro řadu z nás není Merkur jen kemp na Novomlýnských nádržích pod Pálavou nebo jedna z planet sluneční soustavy, ale také název populární kovové stavebnice. Doma je v Polici nad Metují, kde má oblíbená hračka dokonce své vlastní muzeum. V roce 2020 značka oslavila rovných sto let od svého vzniku.


Pohádkové památky: 50 starobylých mlýnů, které najdete u nás v Česku

Datum: 09.05.2024 11:00

Pohádkové památky: 50 starobylých mlýnů, které najdete u nás v Česku

Víte, jak se v minulosti mlela mouka? A že slavné větrné mlýny nejsou jen v Holandsku, ale můžete je vidět i u nás? Využijte našich tipů a vydejte se poznávat krásné technické památky, které přibližují život v minulosti. Jako obzvlášť vhodný termín pro výlet za těmito technickými památkami se nabízí druhý květnový víkend, kdy se koná Den otevřených mlýnů, akce inspirovaná podobnými událostmi v Evropě i ve světě. Na některých místech vám nabídnou i doprovodný program, třeba ukázky mlynářského řemesla či komentované prohlídky, interaktivní hry pro děti i dospělé. A pokud se vám zvolené datum nehodí, vypravte se za historií mlýnů kdykoli jindy.


Česko ve filmu: nejlepší filmy Jaroslava Marvana

Datum: 09.05.2024 10:32

Česko ve filmu: nejlepší filmy Jaroslava Marvana

Policejní rada Vacátko, nerudný revizor Anděl nebo purkrabí z muzikálu Noc na Karlštejně: to jsou tři z nezapomenutelných rolí herce Jaroslava Marvana (1901–1974). Za padesát let natočil přes dvě stě filmů, diváci ho znali i z Vinohradského divadla a činohry Národního divadla.


Vysočina Aréna opět zažije Světový pohár horských kol

Datum: 09.05.2024 10:00

Vysočina Aréna opět zažije Světový pohár horských kol

Od roku 2011 se v Novém Městě na Moravě každoročně jezdí Světový pohár horských kol. Soutěž nejprestižnějšího seriálu závodů horských kol UCI Mountain Bike World Series, která je u diváků ve velké oblibě, se jede tento rok od 24. do 26. května 2024. Do třídenního programu, letos hlavně v sobotu a neděli, je vloženo celkem dvanáct samostatných závodů v pěti kategoriích, od juniorských přes „třiadvacítkové“ až po elitní bikerské kategorie. Závody bude živě přenášet také sportovní kanál ČT Sport.


Věda a historie není nuda: nové vyhlídky a místa, která změnil kůrovec

Datum: 09.05.2024 09:47

Věda a historie není nuda: nové vyhlídky a místa, která změnil kůrovec

Kůrovcová kalamita, kůrovec aneb lýkožrout smrkový, lesní cesty rozryté těžkými stroji a obrovské skládky dřeva: to je něco, s čím se v posledních letech seznámil každý cestovatel. Kalamita je ale už na ústupu a postižená místa se znovu začínají zelenat. Někde dokonce „díky“ kůrovcové kalamitě objevujeme výhledy a zajímavosti, které zůstávaly našim očím skryté. Kde?


Na Schwarzenberském plavebním kanálu začíná nová sezóna

Datum: 09.05.2024 08:00

Na Schwarzenberském plavebním kanálu začíná nová sezóna

V sobotu 11. května začíná na Šumavě 27. plavební sezona na Schwarzenberském plavebním kanálu. Od 12:30 budou připraveny na Jeleních Vrchách u horního portálu plavebního kanálu fanfáry, které letošní sezónu zahájí. Odpoledne ve 14:30 hodin pod myslivnou v amfiteátru na Jeleních vrších začne ukázka plavení dříví.


V Lužné se chystá letošní první parní víkend

Datum: 09.05.2024 06:00

V Lužné se chystá letošní první parní víkend

Už tuto sobotu a neděli 11. a 12. května 2024 vypraví České dráhy parní vlak z pražského Hlavního nádraží do Lužné u Rakovníka, kde bude probíhat akce „První parní víkend“. Neopakovatelnou atmosférou historie na kolejích můžete zažít již cestou tam v parních vlacích s lokomotivami Rosnička a Bardotka. Po oba víkendové dny tedy pojede z Prahy do Lužné a zpět zvláštní historický vlak.


Udělejte si výlet k nejbizarnějším skalním útvarům

Datum: 08.05.2024 16:00

Udělejte si výlet k nejbizarnějším skalním útvarům

Patříte k milovníkům výletů do přírody? Pak vás určitě potěší tipy za bizarními skalními útvary. Kokořínské pokličky nebo Čertovy hlavy asi znáte, ale víte, kde hledat Sedm chlebů, kamenné sfingy, Sloní skály nebo Napoleonovu hlavu? Tipy na tato a další místa vám přináší portál Kudy z nudy.


Mariánské Lázně zvou na zahájení lázeňské sezóny

Datum: 08.05.2024 14:00

Mariánské Lázně zvou na zahájení lázeňské sezóny

Každoročně, již více než 200 let, se druhý květnový víkend v Mariánských Lázních koná slavnostní zahájení lázeňské sezóny za účasti řady osobností kulturního a politického dění, průvodu v historických kostýmech, řemeslného jarmarku, promenádních a kolonádních koncertů klasické, folklórní i moderní hudby. Součástí oslav je také tradiční svěcení a otevírání minerálních pramenů. Zahájení lázeňské sezóny letos připadá na 10. až 12. května.


Objevte panská sídla Hříběcích hor – zámky v oblasti Chřibů

Datum: 08.05.2024 12:00

Objevte panská sídla Hříběcích hor – zámky v oblasti Chřibů

Hříběcí hory, jak se kraji od Kroměříže po Koryčany v podhůří Chřibů poeticky říká, není místem, které by vás ohromilo velkolepostí skalních masivů, zelenými údolími široce se vinoucích řek nebo pralesy s vodopády a jeskyněmi. Je to krajina, která se mírně vlní od úpatí Chřibů po hanácké roviny, je klidná a mírná, posetá maličkými vesničkami vzdálenými jedna od druhé tak akorát na délku pořádného pole. Je to krajina k pomalým procházkám a tichému toulání, při kterém můžete objevovat desítky drobných památek a místních zajímavostí. Objevte památky Hříběcích hor!


10 tipů, kam na rafting

Datum: 08.05.2024 11:00

10 tipů, kam na rafting

Chcete si aktivně odpočinout a poznat, co ve vás je? Užijte si rafting! Zapomeňte však na bachraté laminátové kanoe, neforemné lodní pytle a všudypřítomné mokro! Obstarožní plavidla na českých řekách už dávno vystřídaly nafukovací rafty, lehoučké umělohmotné kanoe a moderní vybavení. Řady půjčoven vám lodě dopraví, kamkoliv si budete přát, a patřičně se postarají o veškerý komfort a zázemí. Vyberte si z tipů pro začátečníky i „hotové“ vodáky.


Na kolínské jízdárně se odehrají husitské bitvy

Datum: 08.05.2024 10:00

Na kolínské jízdárně se odehrají husitské bitvy

Středověké tržiště, průvod městem, šermířské souboje a bitva plná břinkotu, chladných zbraní a dramatických scén. To vše čeká návštěvníky tradiční rekonstrukce historických bitev pod taktovkou Pánů z Kolína v sobotu 11. května 2024 na kolínské jízdárně. Letošním tématem je doba husitská, ze které bude vycházet program nazvaný „Země bez krále“.


10 tipů, kam na windsurfing

Datum: 08.05.2024 09:00

10 tipů, kam na windsurfing

Windsurfing je u nás velmi populární, mnohem více než v leckterých přímořských státech. Jde o poměrně mladý sport, který u nás přišel do módy v 70. letech a rychle u nás zdomácněl, ačkoliv pochází původně od havajských domorodců, kteří se na prknech po příbojových vlnách klouzali od nepaměti. Windsurfing – název vznikl z anglických slov wind (vítr) a surf (příboj) a přesně vystihuje oč se v tomto sportu jedná. V dnešních tipech pro vás máme lekce pod vedením našich nejlepších surfařů, půjčovny i místa kde najdete skvělou vodu, čistý vzduch a vítr na adrenalinové sporty, jako je nejen windsurfing, ale také kitesurfing nebo jachting.


Cibulák, slavný porcelán s cibulovým vzorem je na světě už 285 let

Datum: 08.05.2024 08:00

Cibulák, slavný porcelán s cibulovým vzorem je na světě už 285 let

Víte, že porcelán s modrým dekorem zvaný cibulák se na stolech poprvé objevil už před 285 lety? Byl tak oblíbený, že na jeho výrobě postupně založilo živnost několik porcelánek. U nás se vyrábí už více než 130 let v porcelánce v Dubí na Teplicku, před časem tu dokonce vzniklo speciální muzeum: Dům porcelánu s modrou krví.


Tipy na víkend v Praze a okolí

Datum: 08.05.2024 07:01

Tipy na víkend v Praze a okolí

Kudy z nudy přináší aktuální tipy na víkend (11.5. – 12.5.) v Praze a jejím okolí. Čeká na vás romantika, sport, výlety do přírody, výstavy, koncerty i adrenalinové zážitky, programy pro rodiny s dětmi a další aktivity: Historická bitva v Kolíně, Opening Party 2024 – sraz v Muzeu amerických veteránů, Prague Dragon Boat Festival 2024, Kačinské hry 2024, Vinná noc v Mělníku. Vyberte si zajímavé akce a naplánujte s námi program na víkend!


Tipy proti nudě… aneb nejlepší tipy na víkendové akce pro děti

Datum: 08.05.2024 07:01

Tipy proti nudě... aneb nejlepší tipy na víkendové akce pro děti

Kudy z nudy přináší tipy na zajímavý program pro rodiny s dětmi na víkend (11.5. – 12.5.) v Praze a jejím okolí, Čechách, Moravě i Slezsku. Vyberte si rodinné programy, zábavu a zážitky pro malé i velké, holky i kluky, zajímavé akce a výpravy na místa, kde se děti rozhodně nebudou nudit: Den koní na Edenu 2024, (H)Radovánky na hradu Malenovice 2024, O Pohár hraběte Chotka – závod autoveteránů na zámku Velké Březno, Roštejnský hodokvas, Parní víkend v železničním muzeu v Lužné. Naplánujte s námi výlety za kulturou, do zoo, do přírody nebo na zajímavou výstavu a užijte si společný víkend.


50 tipů na víkend z celého Česka

Datum: 08.05.2024 07:00

50 tipů na víkend z celého Česka

Kudy z nudy přináší aktuální tipy na víkendové zážitky (11.5. – 12.5.). Na jediném místě najdete tipy na akce ze všech krajů a regionů České republiky. U nás si vybere si každý! V nabídce je rodinná zábava, program pro děti, romantika, sport, výlety do přírody, výstavy, koncerty i adrenalinové zážitky: Plzeňský Majáles 2024, Bohemia Apetit Fest, 50. ročník pochodu Přes tři hrady, Za přerovským zubrem – dálkový pochod a cyklojízda, Z kopca do kopca – otevřené sklepy Vrbice 2024. Vyberte si zajímavé akce a naplánujte s námi program na víkend!


10 tipů na půjčovny motorových lodí

Datum: 08.05.2024 07:00

10 tipů na půjčovny motorových lodí

Toužíte po tom vydat se na plavbu po jezeře či řece na motorové lodi a strávit tak příjemné chvíle s rodinou či kamarády anebo rovnou celou dovolenou? Tak to není vůbec žádný problém. Kudy z nudy vám poradí, kde si lze loď vypůjčit, aniž byste potřebovali „lodní řidičák“. Stačí si jen vybrat a vzhůru na palubu!


V Kersku se chystá otevření Hrabalovy chaty

Datum: 08.05.2024 06:00

V Kersku se chystá otevření Hrabalovy chaty

Na sobotu 18. května se v Kersku chystá otevření Hrabalovy chaty pro veřejnost. Polabské muzeum v objektu, kde spisovatel žil a tvořil, vybudovalo expozici připomínající Hrabalův život, tvorbu i vztah k rekreační osadě Kersko. Na návštěvníky má působit dojmem, jako by se známý spisovatel zrovna na chvíli ze své chaty vzdálil. Muzeum navrátilo objektu vzhled, jaký měl v době, kdy ji Bohumil Hrabal využíval, a to v období přelomu 80. a 90. let 20. století.


Den vítězství nad nacismem: Připomeňte si osudové okamžiky našich dějin

Datum: 07.05.2024 16:00

Den vítězství nad nacismem: Připomeňte si osudové okamžiky našich dějin

8. květen je Dnem vítězství nad nacismem, kdy si připomínáme významné okamžiky z období druhé světové války, které by neměly upadnout do zapomnění. V dobách míru a obzvláště pak nyní, za současné neklidné situace, nesmíme zapomínat na oběti našich předků, kteří během válečných let neztráceli naději a často za vyšší cíle položili svůj život, anebo na ty, kteří se zcela nevinně dostali do víru událostí, z něhož již nebylo návratu. Vydejte se po stopách historických událostí, které měly dopad na vývoj našich dějin a vzdejte hold statečnosti našich předků.


Kempování v Česku: 10 tipů, kam do kempu v Královéhradeckém kraji

Datum: 07.05.2024 14:10

Kempování v Česku: 10 tipů, kam do kempu v Královéhradeckém kraji

Plánujete dovolenou u řeky Orlice, ve stínu skalních měst či v podhůří hor? Pak vám jistě přijdou vhod tipy portálu Kudy z nudy na skvělou dovolenou v pěkných kempech Královéhradeckého kraje. Zavedou vás k přehradě Rozkoš, k Adršpašským skalám, do Krkonoš či pod hrad Potštejn. Stačí si vybrat.


Prožijte Pražské jaro s velikány klasické hudby

Datum: 07.05.2024 14:00

Prožijte Pražské jaro s velikány klasické hudby

Mezi 12. květnem a 3. červnem 2024 se uskuteční 79. ročník mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro. Festival je v hudebním světě fenoménem – přečkal všechny dějinné zvraty, i změny vkusu a dramatické kulturní poryvy. Přečkal je, protože ve všech dobách zůstalo dost posluchačů, připravených ocenit a vychutnat skutečnou uměleckou kvalitu. I přesto nabízí mnoho inovací: letos poprvé se uskuteční projekt SpringTeen – festivalový den věnovaný mladému publiku a rodinám s dětmi. Největším vykročením z čistě hudebních vod bude Pražské jaro Art Salon, který představí díla šesti renomovaných výtvarných umělců napříč generacemi, které festival oslovil s jedním společným zadáním – vytvořit dílo inspirované cyklem symfonických básní Má vlast Bedřicha Smetany.


Kam na nejkrásnější květnové výlety a procházky v Česku?

Datum: 07.05.2024 13:00

Kam na nejkrásnější květnové výlety a procházky v Česku?

Láká vás představa májového prosluněného dne, který si užíváte na procházce přírodou? Naplánujte si, kam se vypravíte! Teplé květnové dny lákají k výletu po krásných místech naší republiky. Naše tipy vás nenechají jen tak sedět doma, ale vytáhnou vás ven do parku, na naučnou stezku i za zajímavou květenou.


Dovolená na vodě: 10 tipů, kde si vypůjčit houseboat

Datum: 07.05.2024 13:00

Dovolená na vodě: 10 tipů, kde si vypůjčit houseboat

Svou dovolenou si můžete okořenit pobytem přímo na vodě, když si pronajmete houseboat. Většinou se jedná o kotvící obytnou stavbu, která je určena především k bydlení a většinou stojí na jednom místě – v klidných ramenech řek, zátokách přehrad, na jezerech… Ubytování na takové lodi je velmi pohodlné, a navíc dodá vaší dovolené dobrodružný ráz.


Ochutnejte Titanic Gourmet Menu či steak à la AI v unikátním restaurantu Triton

Datum: 07.05.2024 12:00

Ochutnejte Titanic Gourmet Menu či steak à la AI v unikátním restaurantu Triton

Restaurace Triton na Václavském náměstí v Praze zve všechny gurmety na ojedinělý gastronomický zážitek: vzrušující cestu časem mohou milovníci dobrého jídla zažít v rámci Titanic Gourmet Menu, které je přenese na palubu první třídy legendárního Titanicu. Naopak cestu do budoucnosti zažijí hosté Tritonu v rámci s největší pravděpodobností prvního pokrmu v Praze, který byl vytvořen s pomocí umělé inteligence.


Čtrnáct krajů & čtrnáct tipů: přehlídka velkých letních festivalů 2024, na kterých nesmíte chybět

Datum: 07.05.2024 11:20

Čtrnáct krajů & čtrnáct tipů: přehlídka velkých letních festivalů 2024, na kterých nesmíte chybět

Léto 2024 je plné velkých letních festivalů s jedinečnou atmosférou. Procestujte s portálem Kudy z nudy Česko kraj po kraji a poznamenejte si do kalendářů termíny skvělých letních akcí. V Praze běží celé léto Prague Open Air, Plzeň patří Létu v Prazdroji, Karlovarský kraj je plný filmu a Vysočina folku. Stálicemi jsou Mezinárodní hudební festival v Českém Krumlově, Vizovické Trnkobraní či Colours of Ostrava. Brno bude plné zábavy, během které si užijete i festival ohňostrojů.


Nechte se pozvat na jarní hrnčířské trhy do Berouna

Datum: 07.05.2024 10:00

Nechte se pozvat na jarní hrnčířské trhy do Berouna

Jedním z měst, které ctí dávné řemeslné tradice, je Beroun. Místní bohatě zdobená keramika má dlouhou historii a navštívit zde můžete i Muzeum berounské keramiky. Velmi oblíbené jsou velké hrnčířské trhy, které se v Berouně konají dvakrát ročně. Na ty jarní, které proběhnou od 11. do 12. května, vás zve portál Kudy z nudy.


7 věcí, které nevíte… o filharmoniích, orchestrech a kapelách

Datum: 07.05.2024 09:41

7 věcí, které nevíte… o filharmoniích, orchestrech a kapelách

V rámci oslav Roku české hudby 2024 kolem našich uší neproplouvá jen hudba. Občas slyšíme výrazy z hudební terminologie, které sice známe, ale ne příliš důvěrně. Pojďte s Kudy z nudy otevřít vrátka do světa hudby a zjistit, co se skrývá za slovem filharmonie.


10 tipů na bydlení u vody

Datum: 07.05.2024 09:00

10 tipů na bydlení u vody

Přemýšlíte, kam jet letos na dovolenou a kde se ubytovat? Jestliže ve vás dříme romantická duše, určitě oceníte možnost strávit volné dny na neobvyklém místě nedaleko rybníků a řek. Na výběr jsou chatičky těsně nad vodní hladinou, prastaré mlýny s bohatou historií i místa zcela netradiční – třeba houseboaty nebo mobilheimy s luxusním vybavením.


Kam za vojenskou technikou? Tipy, kde můžete v Česku prozkoumat letadla, tanky, tvrze a opevnění

Datum: 07.05.2024 08:00

Kam za vojenskou technikou? Tipy, kde můžete v Česku prozkoumat letadla, tanky, tvrze a opevnění

Zajímá vás vojenská historie a technika? Právě pro vás jsme připravili dnešní tipy, které vás navedou nejen do areálů muzeí. Prohlédnout si můžete i opevnění a tvrze, které se stavěly za I. republiky jako obrana v reakci na rostoucí nacistickou hrozbu i vojenskou techniku z II. světové války.


20 tipů, kde si užijete paddleboarding

Datum: 07.05.2024 07:00

20 tipů, kde si užijete paddleboarding

Paddleboarding je mladý oblíbený sport, který má své kořeny (stejně jako windsurfing) na Havaji. Jde o vodní sport, při kterém jezdec na prkně podobném surfovému longboardu používá k pohybu vpřed dlouhé pádlo. Můžete se setkat i s označením SUP (Stand Up Paddle, tj. pádlování ve stoje). Paddleboarding jak ho známe dnes vznikl kolem roku 2000. Je nejrychleji rostoucím vodním sportem a lidé na něm soutěží v rychlosti, obratnosti nebo rybaření. Na plováku se můžete projíždět po klidných hladinách jezer nebo naopak na stojáka zkoušet sjet řeku. Někdo na něm cvičí jógu, druhý se opaluje. Kudy z nudy vám přináší přehled míst, kde si paddleboarding doslova zamilujete.


Ochutnejte lahodný chřest z Hostína

Datum: 07.05.2024 06:00

Ochutnejte lahodný chřest z Hostína

Chřestové slavnosti se v Hostíně u Vojkovic, nedaleko Veltrus, budou letos konat 11. a 12. května 2024. Přijeďte na nezapomenutelný víkend plný chřestu a křenu! Prodej chřestu bude vždy od 9:00, v sobotu do 17:00 a v neděli do 16:00 hodin. Kromě skvělého chřestu se můžete těšit také na speciálně vypěstovaný Mělnický křen, přednášky na téma pěstování chřestu nebo soutěž Chřestožrout roku!


7 věcí, které nevíte… o ledním hokeji

Datum: 06.05.2024 20:15

7 věcí, které nevíte… o ledním hokeji

Lední hokej patří díky své rychlosti a tvrdosti k nejatraktivnějším týmovým sportům na světě. A nejenom na světě: lední hokej je také nejoblíbenější český sport, a dokonce 60 % Čechů ho považuje za sport národní. Jak starý vlastně je, kde vymysleli hokejová pravidla a kdy se poprvé objevil na olympijských hrách? Vypravte se s Kudy z nudy za hokejovou historií!


Ledoví muži a uplakaná Žofie: letos své pověsti nejspíše nedostojí

Datum: 06.05.2024 20:00

Ledoví muži a uplakaná Žofie: letos své pověsti nejspíše nedostojí

Svátky, které se neslaví a zároveň tři nejproklínanější svatí, to jsou Pankrác, Servác a Bonifác. Svorně je nenávidí zahrádkáři i zemědělci a o moc lépe na tom není ani Žofie, která za třemi zmrzlými muži kráčí v těsném závěsu. Letos to ale po dle norské předpovědi vypadá, že si letos všichni „zmrzlí“ vezmou dovolenou – týden, který obvykle bývá ve znamení ledových mužů a dešťové Žofie by měl být přívětivě teplý.


50 tipů na zajímavé akce na státní svátek 8. května

Datum: 06.05.2024 19:16

50 tipů na zajímavé akce na státní svátek 8. května

Na státní svátek 8. května se můžete vypravit na mimořádné prohlídky, prohlédnout si zpřístupněné památky anebo nahlédnout do historie při speciálních akcích. V tento den si v České republice připomínáme konec 2. světové války, za který se z pohledu historických pramenů považuje kapitulace německých vojsk, vstoupivší v platnost 8. května, ve 23:01 hodin středoevropského času.


Úřad vlády veřejnosti postupně otevře Hrzánský a Lichtenštejnský palác

Datum: 06.05.2024 16:00

Úřad vlády veřejnosti postupně otevře Hrzánský a Lichtenštejnský palác

Nová turistická sezóna otevírá i běžně uzamčené dveře vládních paláců a vil. Už ve středu 8. května 2024 zpřístupní Úřad vlády ČR Hrzánský palác na Hradčanech a další týden bude otevřen také Lichtenštejnský palác na pražské Kampě. Tradičně se můžete těšit na komentované prohlídky reprezentačních místností i venkovních prostor s jedinečným výhledem na panorama Prahy. Brány obou paláců budou pro veřejnost otevřeny vždy od 9:00 do 17:00 hodin.


Luhačovice po roce opět otevřou své léčivé prameny

Datum: 06.05.2024 14:00

Luhačovice po roce opět otevřou své léčivé prameny

O víkendu 10. a 12. května se v Luhačovicích na Zlínsku uskuteční tradiční Otevírání pramenů, které zahájí letošní hlavní lázeňskou sezonu. Příchozí se mohou těšit na kulturní program, oblíbený jarmark, swingovou hudbu či jezdce na historických kolech.


Kempování v Česku: 10 tipů, kam do kempu v Pardubickém kraji

Datum: 06.05.2024 13:00

Kempování v Česku: 10 tipů, kam do kempu v Pardubickém kraji

Řadíte se k milovníkům volného pohybu v přírodě, ke kterému patří i kempování? Naplánujte si dovolenou v těch nejlepších kempech východních Čech, v Pardubickém kraji. Ve výběru portálu Kudy z nudy nechybí útulné chatky, místa pro karavanisty i tipy pro rodinné stanování u vody. Letošní léto v kempu bude nezapomenutelné.


Na hradě Karlštejně už je opět otevřena Kaple sv. Kříže

Datum: 06.05.2024 12:00

Na hradě Karlštejně už je opět otevřena Kaple sv. Kříže

Od května se opět otevřela kaple svatého Kříže na Karlštejně, kterou vybudoval císařem Karel IV. a zdobí ji největší kolekce gotických obrazů od jednoho mistra na světě. Stěny kaple zdobí zlatý pás, vykládaný leštěnými polodrahokamy, čela kleneb vyplňuje sto dvacet devět obrazů. Mistr Theodorik na nich zachytil „veškeré vojsko nebeské“, které mělo poklad hlídat.


Trutnov Trails jsou otevřeny pro všechny jezdce na horských kolech

Datum: 06.05.2024 10:00

Trutnov Trails jsou otevřeny pro všechny jezdce na horských kolech

Terénní stezky pro MTB v okolí Trutnova lákají bikery. Všechny traily jsou sjízdné, těšit se můžete na projetou a upravenou stopu. Na základně funguje oblíbená restaurace, půjčovna a na na oficiálním parkovišti na terasách máte možnost i přespat, v autě nebo ve stanu.


20 tipů na vodácké půjčovny

Datum: 06.05.2024 08:00

20 tipů na vodácké půjčovny

Víkend či dovolená na vodě představuje pro mnohé nejlépe a nejkrásněji využitý volný čas. Co si ale počít, když nemáte vlastní loď? K dispozici vám budou půjčovny vodáckého vybavení, kde seženete vše, co je třeba k šťastné plavbě: kanoe, kajak či raft, pádla, vesty, helmy a mnohdy i neoprenové oblečení. Kudy z nudy přináší přehled spolehlivých vodáckých půjčoven na rozličných řekách po celém Česku.


Česko mezi řádky: Bylo nás pět, Rychnov nad Kněžnou a Karel Poláček

Datum: 06.05.2024 07:31

Česko mezi řádky: Bylo nás pět, Rychnov nad Kněžnou a Karel Poláček

Téměř každý spisovatel hledá inspiraci pro svá díla v dětství. Udělal to i Karel Poláček (1892–1945), když děj knížky Bylo nás pět zasadil do svého rodného Rychnova nad Kněžnou. Dnes tu Poláčka i jeho hrdiny připomíná památník, názvy ulic i náměstí, lavička, několik soch i vycházkový okruh.


10 tipů kde najdete nejhezčí dřevěné kostely a zvonice aneb ve stínu i na výsluní

Datum: 05.05.2024 09:00

10 tipů kde najdete nejhezčí dřevěné kostely a zvonice aneb ve stínu i na výsluní

Při pohledu na malebné dřevěné kostelíky, kapličky a zvonice možná budete mít pocit, že jsou svědky starých časů a umění prostých horalů. Není to tak docela pravda, stovky let přečkaly jen některé z nich. Řadu dřevěných památek zničily požáry, a proto si o to víc považujme těch, které se dochovaly. Vydejte se s Kudy z nudy k prastarým dřevěným kostelíkům, zvonicím a mostům aneb do stínu i na výsluní!


Výletní plavby na řekách a přehradách: 20 tipů, kam vyrazit na palubu lodi

Datum: 05.05.2024 09:00

Výletní plavby na řekách a přehradách: 20 tipů, kam vyrazit na palubu lodi

Plavba na výletní lodi je vždy vítaným zpestřením každého výletu. Někdy je výletem samotná cesta, někdy vás loď může přiblížit vašemu cíli. Nechejte se inspirovat našimi tipy na plavby po přehradách, řekách a kanálech! Příjemnou plavbu vám přeje Kudy z nudy.


Výlety pro samotáře na Českolipsku: objevte skalní reliéfy i výhledy Lužických hor

Datum: 05.05.2024 08:30

Výlety pro samotáře na Českolipsku: objevte skalní reliéfy i výhledy Lužických hor

Českolipsko je krajem pískovcových skal, často ukrytých v lese, do nichž naši předkové vytesali nejrůznější zajímavosti – skalní reliéfy, sluneční hodiny nebo lesní divadlo… Pojďte objevovat krásy tohoto koutu naší země, kam sice turistický ruch vkročil, avšak nikoli v masivní podobě. Naše tipy vás zavedou na vrcholy a vrcholky Lužických hor, do Kunratického Švýcarska či do okolí říčky Svitávky.


30 tipů, kam vzít maminku na oslavu Svátku matek

Datum: 05.05.2024 08:19

30 tipů, kam vzít maminku na oslavu Svátku matek

Den matek se slaví po celém světě. Oficiálně připadá svátek matek na druhou květnovou neděli, tento rok tedy 12. 5. 2024. V Česku se tento svátek začal se slavit roku 1923, a to díky propagátorce Alici Masarykové. Nenechte si ujít příležitost vaší mamince poděkovat za to, že je tu pro vás. Nevíte, jakým dárkem právě tu svou potěšit? Portál Kudy z nudy vám přináší zajímavé tipy a inspiraci na výlet.


Přístavy, kotviště a rejdy: tipy, kde se plavit a zakotvit na Baťově kanále

Datum: 05.05.2024 08:17

Přístavy, kotviště a rejdy: tipy, kde se plavit a zakotvit na Baťově kanále

Baťův kanál nabízí široké spektrum zážitků ve spojení s rekreační plavbou – najdete zde množství půjčoven člunů a motorových loděk, které vám zajistí nezapomenutelnou dovolenou. Stejně tak je ale důležité vědět, kde se svým plavidlem bezpečně zakotvit. Infrastruktura Baťova kanálu je opravdu bohatá, přesto vznikají nové přístavy i rejdy a starší místa procházejí postupnou renovací. V přehledu najdete tipy na nová kotviště, kde můžete bezpečně zastavit a bezpečně vystoupit na břeh. Kam se svou lodí zamířit vám poradí Kudy z nudy.


Sdílejte článek