Teroristický útok v Solingenu: Tři mrtví, osm zraněných – jak se oslava města proměnila v tragédii

Teroristický útok v Solingenu: Tři mrtví, osm zraněných – jak se oslava města proměnila v tragédii

Solingen, 25. srpna 2024 – Obyvatelé města Solingen zažili v pátek večer šok a hrůzu, když se oslava 650. výročí města proměnila v krvavý masakr. Tři lidé zemřeli a dalších osm bylo zraněno, z toho čtyři těžce, poté, co na ně zaútočil útočník s nožem. Německé úřady označily čin za teroristický útok a nyní intenzivně pátrají po dalších možných souvislostech a motivaci útočníka. Tento incident vyvolal v Německu vlnu zármutku, obav a znovu rozproudil debatu o bezpečnosti a migraci.

Útok v srdci oslav

Město Solingen, které leží v Severním Porýní-Vestfálsku, se v pátek večer proměnilo v dějiště hrůzy. Během oslav na Fronhofu, hlavním náměstí města, zaútočil 26letý muž na návštěvníky slavnosti nožem. Policie obdržela první oznámení o útoku krátce po 21:30 místního času. Útočník se podle svědků zaměřoval na krky svých obětí, což naznačuje, že jeho útok byl promyšlený a vedený s cílem způsobit co největší škody.

Tři lidé – dva muži ve věku 67 a 56 let a žena ve věku 56 let – na místě podlehli svým zraněním. Dalších osm osob bylo zraněno, z toho čtyři vážně. Všichni zranění byli převezeni do místních nemocnic, kde byli okamžitě ošetřeni. Lékaři v městské nemocnici v Solingenu později uvedli, že stav těžce zraněných pacientů je stabilizován a že žádný z nich již nepotřebuje umělou plicní ventilaci.

Pachatel se sám přihlásil policii

Útočník, identifikovaný jako 26letý syrský občan Issa Al H., se krátce po činu sám přihlásil na policii a přiznal se k odpovědnosti za útok. Podle informací policie měl při zatčení na sobě oblečení potřísněné krví. Issa Al H. byl dosud neznámý německým bezpečnostním složkám jako islamistický extremista, což vyvolává otázky ohledně jeho radikalizace a motivace k činu.

V sobotu ráno provedla policie razii v uprchlické ubytovně v centru Solingenu, kde Issa Al H. pobýval. Během razie bylo zajištěno několik předmětů, které nyní podléhají forenznímu zkoumání. Policie v rámci vyšetřování rovněž zadržela 15letého mladíka, který je podezřelý z toho, že věděl o plánu na útok, ale nenahlásil ho. Tento mladík je nyní vyšetřován pro podezření z „nenahlášení plánované trestné činnosti“.

Islamický stát se přihlásil k odpovědnosti

V sobotu večer se k útoku přihlásila teroristická organizace Islámský stát (IS). Prostřednictvím svého propagandistického kanálu Amaq zveřejnili prohlášení, ve kterém označili útočníka za „vojáka Islámského státu“ a uvedli, že útok byl „odvetou za muslimy v Palestině a jinde na světě“. Toto tvrzení však zatím nebylo nezávisle ověřeno a německé úřady zkoumají, zda existují skutečné vazby mezi Issou Al H. a IS, nebo zda šlo o osamocený čin inspirovaný ideologií této teroristické skupiny.

Zvýšená hrozba a reakce úřadů

Útok v Solingenu opětovně upozornil na riziko teroristických útoků v Evropě a zvláště v Německu, kde je již delší dobu zvýšená hrozba. Ministerský předseda Severního Porýní-Vestfálska Hendrik Wüst v reakci na útok prohlásil, že bezpečnostní složky činí veškeré kroky k zajištění bezpečnosti obyvatel a že neexistují žádné konkrétní hrozby pro další útoky. Přesto však apeloval na zvýšenou ostražitost a zdůraznil, že Německo se nesmí nechat zastrašit teroristy.

„Máme již dlouhou dobu zvýšenou abstraktní hrozbu, a proto musíme být nadále opatrní a bdělí,“ uvedl Wüst. Ministerstvo vnitra zároveň vydalo pokyny k posílení bezpečnostních opatření při veřejných akcích po celém Německu, zejména s ohledem na blížící se regionální volby, které by mohly být terčem dalších extremistických akcí.

Reakce města a přerušení oslav

Solingen, město známé svým průmyslem a tradicí výroby nožů, se ocitlo v centru pozornosti celého Německa. Páteční „Festival rozmanitosti“, který měl trvat až do neděle, byl okamžitě po útoku ukončen a všechny další plánované akce byly zrušeny. Starosta města Tim Kurzbach vyjádřil hluboký zármutek nad touto tragédií a vyzval obyvatele k jednotě v těchto těžkých časech.

„Dnes večer jsme všichni v Solingenu v šoku, zděšeni a ve velkém smutku. Trhá mi srdce, že se něco takového stalo v našem městě. Modlím se za všechny, kteří stále bojují o život, a vyjadřuji svou nejhlubší soustrast těm, kteří přišli o své blízké,“ uvedl Kurzbach v prohlášení.

Ve městě byly zřízeny improvizované památníky na počest obětí útoku, kde lidé pokládají květiny a zapalují svíčky. Na jednom z míst byla umístěna cedule s nápisem „Proč?“, která symbolizuje otázku, kterou si kladou všichni obyvatelé města – proč muselo k takové tragédii dojít.

Debata o bezpečnosti a migraci

Útok v Solingenu přilil olej do ohně již tak bouřlivé debaty o migraci a bezpečnosti v Německu. V posledních letech čelí Německo zvýšenému počtu teroristických útoků, často spojených s extremistickou ideologií importovanou s přílivem migrantů z válečných zón na Blízkém východě a v Africe. Tento útok opět otevřel otázky týkající se integrace a bezpečnosti migrantů v zemi.

Političtí představitelé napříč spektrem útok odsoudili a vyzvali k jednotě v boji proti terorismu. Ministr vnitra Nancy Faeserová vyjádřila svou hlubokou soustrast obětem a jejich rodinám a zároveň zdůraznila, že bezpečnostní složky udělají vše pro to, aby byly podobné útoky v budoucnu odvráceny.

Sdílejte článek