Kdo by odolal výtečnému karamelovému koláči s jablky? Tento lahodný dezert vám přinese vzpomínky na babiččiny pečené dobroty a obohatí vaši domácnost o nádhernou vůni jablek a skořice. Příprava tohoto receptu je snadná a zvládnou ji i začátečníci. A když koláč podáváte s kopcem šlehačky, stává se skutečnou hvězdou každého stolování!
**Suroviny:**
– 6 středních jablek (nejlépe kyselějších, např. Granny Smith)
– 150 g cukru
– 100 g másla
– 1 lžička skořice
– 1 lžička vanilkového extraktu
– 250 g hladké mouky
– 1/2 lžičky prášku do pečiva
– 2 vejce
– Špetka soli
– 100 ml mléka
**Postup:**
1. Jablka oloupejte, zbavte jadřinců a nakrájejte na tenké plátky.
2. Na pánvi rozehřejte máslo, přidejte jablka, skořici a polovinu cukru. Smažte, dokud jablka nezměknou a nezkaramelizují (asi 10 minut). Odtáhněte z plotny a nechte vychladnout.
3. V míse smíchejte zbytek cukru, vejce a vanilkový extrakt, vyšlehejte do pěny.
4. Přidejte mouku, prášek do pečiva a špetku soli. Důkladně promíchejte. Poté přilijte mléko a opět promíchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
5. Těsto nalijte do vymazané koláčové formy a rovnoměrně na něj rozložte karamelizovaná jablka.
6. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 30-35 minut, nebo dokud koláč nezezlátne. Nechte vychladnout.
**Tipy na servírování:**
Podávejte teplé se šlehačkou nebo vanilkovou zmrzlinou. Karamelový koláč můžete navrch posypat nasekanými ořechy pro extra chuť a křupavost. Tento dezert skvěle poslouží i jako zákusek k odpolední kávě či čaji a jistě potěší celou vaši rodinu!