je klasické italské jídlo, které si díky své jednoduchosti a rychlosti přípravy získalo oblibu i mezi českými kuchaři. Tento recept je ideální pro ty dny, kdy máte málo času a chcete si dopřát chutné jídlo bez zbytečného stresu. Pouze pár základních surovin vám stačí k tomu, abyste vytvořili výbornou večeři během 30 minut.
Suroviny:
– 300 g špaget
– 4 stroužky česneku
– 60 ml olivového oleje
– 1-2 chilli papričky (dle chuti)
– 1/4 hrnku čerstvé petrželky
– sůl
– parmezán (na servírování, volitelné)
Postup:
1. Nejprve si připravte špagety dle návodu na obalu. V osolené vodě je vařte al dente, obvykle to trvá 8-10 minut.
2. Během vaření těstovin si oloupejte česnek a nakrájejte jej na tenké plátky. Pokud máte rádi ostré, můžete chilli papričky nakrájet na kolečka.
3. Ve velké pánvi zahřejte olivový olej na středním plameni. Přidejte nakrájený česnek a chilli a opékejte, dokud česnek nezíská zlatavou barvu. Pozor, ať česnek nespálíte, jinak zhořkne.
4. Jakmile jsou špagety uvařené, sceďte je a nechte si stranou trochu vody z těstovin. Přidejte špagety do pánve s česnekem a chilli. Promíchejte a případně přidejte trochu vody z těstovin, aby jídlo nebylo suché.
5. Nakonec přidejte nasekanou petrželku a dobře promíchejte.
Tipy na servírování:
Podávejte horké, posypané čerstvě nastrouhaným parmezánem a dalším čerstvým koriandrem nebo petrželkou. Jídlo můžete také doplnit kvalitním bílým vínem pro plnější zážitek. Pokud máte rádi pokrmy s větší chutí, můžete na talíř také přidat několik kapek citronové šťávy. Bon appétit!