Rajčatová polévka s bazalkou

Rajčatová polévka s bazalkou

Rajčatová polévka je klasickým pokrmem, který potěší celou rodinu. Je chutná, jednoduchá na přípravu a hotová za pouhých 30 minut. S použitím běžně dostupných surovin si můžete snadno pochutnat na tom nejlepším, co česká kuchyně nabízí. Tato krémová polévka s nádechem čerstvé bazalky je ideální na rychlý oběd či večeři.

Suroviny:
– 800 g čerstvých rajčat (nebo 2 plechovky drcených rajčat)
– 1 střední cibule
– 2 stroužky česneku
– 500 ml zeleninového vývaru
– 4 lžíce olivového oleje
– 1/2 lžičky sušeného oregana
– sůl a pepř dle chuti
– čerstvá bazalka na ozdobu
– strouhaný parmezán (volitelné)

Postup:
1. Na pánvi rozpalte olivový olej na středním ohni. Přidejte nakrájenou cibuli a opékejte ji, dokud nezměkne a nezezlátne.
2. Přidejte jemně nakrájený česnek a restujte ještě další minutu, aby se uvolnila jeho vůně.
3. Pokud používáte čerstvá rajčata, spařte je ve vroucí vodě, oloupejte a nakrájejte na kousky. Přidejte je na pánev k cibuli a česneku. Pokud používáte drcená rajčata, přidejte je přímo.
4. Přilijte zeleninový vývar a přidejte oregano, sůl a pepř. Nechte polévku vařit asi 15 minut.
5. Po uvaření polévku rozmixujte na hladkou směs pomocí tyčového mixéru nebo v klasickém mixéru.
6. Před servírováním ochutnejte a případně dosolte nebo dopepřete.

Tipy na servírování: Polévku podávejte horkou, ozdobenou čerstvou bazalkou a posypanou strouhaným parmezánem. Skvěle se hodí s křupavým chlebem nebo bagetou, což dodá celému jídlu příjemný rozměr. Vhodná je také zakysaná smetana na doladění chuti.

Sdílejte článek