Jednoduché a rychlé špagety aglio e olio jsou klasickým italským pokrmem, který si oblíbí každý milovník těstovin. S pouhými několika surovinami můžete připravit skvělou večeři za méně než 30 minut. Vše, co potřebujete, je česnek, olivový olej a chilli, což činí tento recept perfektním pro rychlé a chutné jídlo.
Suroviny:
– 400 g špaget
– 4 stroužky česneku
– 80 ml olivového oleje
– 1-2 sušené chilli papričky (podle chuti)
– Sůl
– Čerstvá petržel na ozdobu
– Parmazán na posypání (volitelně)
Postup:
1. Ve velkém hrnci přiveďte osolenou vodu k varu. Přidejte špagety a vařte je podle pokynů na obalu, dokud nebudou al dente.
2. Mezitím si připravte omáčku. Na pánvi zahřejte olivový olej na středním ohni. Přidejte na plátky nakrájený česnek a sušené chilli. Smažte, dokud česnek nezrůžoví – dejte si pozor, aby se nespálil.
3. Jakmile jsou špagety hotové, slijte je a uchovejte si asi půl šálku vody z vaření.
4. Přidejte špagety do pánve s česnekem a chilli, dobře promíchejte. Pokud je to třeba, přidejte trochu vody z vaření, aby se omáčka lépe spojila se špagetami.
5. Ochutnejte a případně dosolte.
6. Podávejte horké, posypané nasekanou čerstvou petrželí a nastrouhaným parmazánem, pokud použijete.
Tipy na servírování:
můžete podávat s křupavým chlebem nebo jednoduše s čerstvým salátem. Pro extra chuť můžete přidat i pražené piniové oříšky. Tento pokrm je skvělý i jako lehká svačina během týdne. Bon appetit!