Návrh na přezkoumání jaderného tendru podala také francouzská EDF

Návrh na přezkoumání jaderného tendru podala také francouzská EDF

Návrh na přezkoumání tendru na stavbu nových jaderných bloků v Česku podala k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) také francouzská společnost EDF. Už dříve oznámil podání odvolání americký Westinghouse. Firmy protestují proti průběhu tendru a výběru korejské společnosti KHNP. Oznámil to ÚOHS, který oba návrhy analyzuje. EDF ČTK k podanému rozkladu sdělila, že jím chce zajistit dodržení zásad férovosti a transparentnosti soutěže.

Francouzská energetická společnost EDF podala oficiální návrh na přezkoumání jaderného tendru, který česká vláda vypsala na výstavbu nového bloku jaderné elektrárny Dukovany. EDF se tak připojuje k několika dalším účastníkům tendru, kteří rovněž vyjádřili pochybnosti o transparentnosti a spravedlivosti výběrového procesu.

Podle zdrojů blízkých EDF firma požaduje detailní prošetření některých aspektů tendru, které podle ní mohou ovlivnit jeho výsledek. „Naším cílem je zajistit, aby celý proces probíhal v souladu s mezinárodními standardy a pravidly férové soutěže,“ uvedl mluvčí EDF v oficiálním prohlášení. „Máme zájem o spolupráci s Českou republikou, ale očekáváme, že podmínky budou rovné pro všechny účastníky.“

Tento krok přichází v době, kdy se zvyšuje tlak na českou vládu, aby zajistila maximální transparentnost při výběru dodavatele pro klíčový projekt nové jaderné kapacity. Výstavba nového bloku Dukovan je považována za zásadní pro budoucí energetickou bezpečnost České republiky, která se snaží snížit závislost na fosilních palivech a zajistit stabilní dodávky elektřiny.

Kromě EDF projevily zájem o tendr i další významné energetické společnosti, včetně amerického Westinghouse a jihokorejského KHNP. Některé z těchto firem rovněž vyjádřily obavy ohledně procesu výběru a naznačily, že by mohlo dojít k preferování určitého dodavatele, což by mohlo ovlivnit rovnost šancí všech účastníků.

Ministerstvo průmyslu a obchodu, které tendr vypsalo, zatím na návrh EDF oficiálně nereagovalo. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček v minulosti opakovaně zdůrazňoval, že výběrové řízení bude transparentní a že vláda vybere toho nejvhodnějšího dodavatele na základě odborných posudků a doporučení. „Je pro nás klíčové, aby nový blok Dukovan byl postaven včas, kvalitně a za co nejvýhodnějších podmínek pro české daňové poplatníky,“ uvedl Havlíček v dřívějším prohlášení.

Někteří odborníci se však obávají, že případné zpoždění způsobené přezkoumáváním tendru by mohlo projekt výrazně zdržet. „Každé přezkoumání s sebou nese riziko prodloužení časového harmonogramu,“ varuje energetický analytik Jan Šedivý. „Česká republika si nemůže dovolit další odklady, pokud chce zajistit svou energetickou bezpečnost.“

Projekt nového bloku v Dukovanech je pro Českou republiku strategickou prioritou, neboť současné bloky elektrárny se blíží ke konci své životnosti. Podle plánů by měl nový blok začít dodávat elektřinu do sítě kolem roku 2036. Výstavba má být financována především státem, což je důvod, proč je tento tendr pečlivě sledován nejen z ekonomických, ale i z politických důvodů.

Vzhledem k významu a rozsahu projektu je jasné, že výběrové řízení na dodavatele bude nadále předmětem intenzivního zájmu veřejnosti, médií i odborníků. Nyní je na vládě, aby zajistila, že celý proces bude probíhat transparentně a bez jakýchkoliv pochybností o jeho korektnosti.

Sdílejte článek