Namibie odstřelí 83 slonů a stovky dalších divokých zvířat. Masem nakrmí hladové

Namibie odstřelí 83 slonů a stovky dalších divokých zvířat. Masem nakrmí hladové

Africká Namibie plánuje odstřelit 723 divokých zvířat, včetně 83 slonů. Jejich maso chce rozdat lidem, kteří se kvůli dlouhému suchu potýkají s nedostatkem potravin. Podle agentury Reuters to v pondělí oznámilo namibijské ministerstvo životního prostředí.

Namibijské úřady oznámily kontroverzní rozhodnutí odstřelit 83 slonů a stovky dalších divokých zvířat jako součást své strategie na kontrolu populace divoké zvěře a řešení humanitární krize. Záměrem vlády je využít maso z těchto zvířat k nakrmení obyvatel, kteří trpí hladem v důsledku dlouhotrvajícího sucha a nedostatku potravin.

Toto rozhodnutí přichází po měsících debat o tom, jakým způsobem regulovat narůstající počty slonů a dalších velkých zvířat v národních parcích a chráněných územích, kde kvůli klimatickým změnám a nedostatku potravy dochází k častým konfliktům mezi divokou zvěří a místními komunitami. Přelidněné oblasti, kde zvířata ohrožují nejen úrodu, ale i lidské životy, přiměly namibijské úřady k radikálnímu kroku.

Namibijská vláda argumentuje, že odstřel slonů a dalších zvířat je nezbytný pro udržení ekologické rovnováhy a zároveň poskytne tolik potřebné zdroje pro obyvatelstvo, které se nachází v kritické situaci. „Naším cílem je nejen chránit lidské životy a majetek, ale také zajistit, aby byla populace zvířat udržitelná a aby přírodní zdroje byly využívány co nejefektivněji,“ uvedl mluvčí namibijského ministerstva životního prostředí.

Sloni, kteří jsou hlavním cílem tohoto odstřelu, jsou v Namibii považováni za národní poklad a klíčový prvek tamního ekosystému. Nicméně jejich počet se v některých oblastech zvýšil natolik, že začínají představovat vážné riziko pro místní obyvatele a jejich obživu. Sloni často ničí plodiny a mohou být nebezpeční, pokud se přiblíží k lidským osadám.

Kromě slonů se budou odstřelovat i další druhy divoké zvěře, včetně buvolů, antilop a hrochů, jejichž populace také narostla do neudržitelné míry. Maso z těchto zvířat bude distribuováno mezi místní komunity, které trpí nedostatkem potravin.

Odstřel však vyvolal ostrou kritiku ze strany ochranářských organizací a ekologických aktivistů, kteří upozorňují na etické otázky a dlouhodobé důsledky takového kroku. „Odstřel slonů a dalších zvířat není udržitelným řešením. Musíme hledat alternativy, které budou respektovat práva zvířat a zároveň pomohou lidem, kteří potřebují pomoc,“ uvedl zástupce mezinárodní ochranářské organizace.

Namibijská vláda na kritiku reaguje tím, že se jedná o výjimečné opatření v mimořádně složité situaci. „Chápeme, že toto rozhodnutí je kontroverzní, ale musíme jednat v zájmu našich lidí. Každý krok, který činíme, je pečlivě zvažován a má za cíl zajistit rovnováhu mezi ochranou přírody a potřebami našich obyvatel,“ uvedl mluvčí ministerstva.

Navzdory rozporuplným reakcím je pravděpodobné, že odstřel začne v nejbližších týdnech. Namibie tak vstoupí do složitého období, kdy bude muset vyvažovat zájmy ochrany přírody s akutními potřebami svých obyvatel. Výsledky této politiky mohou mít dalekosáhlé dopady nejen na tamní ekosystémy, ale i na mezinárodní vztahy v oblasti ochrany ohrožených druhů.

Sdílejte článek