Průjezd Hřenskem zavřel nestabilní skalní masiv, může se kdykoliv zřítit

Průjezd Hřenskem zavřel nestabilní skalní masiv, může se kdykoliv zřítit

Řidiči od rána neprojedou Hřenskem na Děčínsku kvůli nestabilnímu skalnímu masivu. Podle geologického posudku by se mohl kdykoliv zřítit. Uvolněný balvan má asi 12 kubíků. Silnice by se mohla otevřít koncem příštího týdne.

Doprava v oblíbené turistické destinaci Hřensko byla v úterý odpoledne náhle přerušena poté, co místní úřady oznámily uzavření hlavní silnice vedoucí skrz obec. Důvodem je nestabilní skalní masiv, který hrozí zřícením. Geologové, kteří oblast zkoumali, varují, že hrozící sesuv by mohl mít vážné následky pro bezpečnost obyvatel i návštěvníků, proto byl okamžitě přijat krizový plán.

Skalní stěna nad silnicí, která tvoří jednu z hlavních přístupových cest do národního parku České Švýcarsko, vykazuje známky významné nestability. Odborníci zaznamenali nové trhliny a pohyb v horninách, což vedlo k rozhodnutí o okamžitém uzavření silnice pro veškerou dopravu. Hřensko, které je známé svou malebnou krajinou a přístupem k turistickým atrakcím, se tak stalo nepřístupným pro automobily a autobusy.

„Situace je velmi vážná. Vzhledem k povaze trhlin a dynamice, kterou jsme zaznamenali, nelze vyloučit, že dojde k náhlému zřícení masivu,“ uvedl vedoucí týmu geologů, který místo zkoumal. „Naším hlavním cílem je zajistit bezpečnost obyvatel a turistů, což znamená uzavřít oblast, dokud nebudeme schopni stabilizovat skálu.“

Uzavření silnice znamená výrazné komplikace nejen pro místní obyvatele, ale také pro turisty, kteří plánovali návštěvu této části národního parku. Místní úřady doporučují, aby turisté dočasně odložili své cesty do Hřenska a vyhledali alternativní destinace. Pro místní obyvatele byla zajištěna nouzová dopravní opatření a organizuje se také evakuace těch, kteří bydlí v nejbližší blízkosti ohrožené oblasti.

„Je to pro nás všechny obrovská komplikace. Hřensko je závislé na turistickém ruchu a tato situace přišla v nevhodný okamžik, kdy sezóna vrcholí,“ uvedl starosta Hřenska. „Musíme však dát na první místo bezpečnost lidí. Dokud nebudeme mít jistotu, že je oblast bezpečná, musíme zůstat opatrní.“

Odborníci nyní pracují na podrobnější analýze situace a hledají řešení, jak skálu zabezpečit. Zvažuje se několik možností, včetně instalace ochranných sítí nebo provedení řízených odstřelů, které by mohly minimalizovat riziko nekontrolovaného sesuvu. Proces stabilizace však může trvat několik týdnů až měsíců, v závislosti na výsledcích geologických průzkumů a povětrnostních podmínkách.

Uzavření silnice přichází v době, kdy se oblast stále zotavuje z loňských rozsáhlých požárů, které zničily část okolní přírody a infrastruktury. Místní komunita se obává, že další negativní událost by mohla mít dlouhodobé dopady na ekonomiku a život v Hřensku.

„Je to další rána po požárech, které jsme zažili. Musíme být silní a věřit, že se nám podaří situaci zvládnout,“ dodal starosta.

Turisté, kteří mají v plánu návštěvu Hřenska v následujících týdnech, jsou vyzváni, aby sledovali aktuální informace a doporučení úřadů. Místní informační centrum poskytuje aktuální údaje o situaci a nabízí alternativní tipy na výlety v okolí.

Pro Hřensko a jeho obyvatele je nyní prioritou zajistit bezpečnost a co nejrychleji obnovit normální život v této krásné, ale v tuto chvíli nebezpečné oblasti.

Sdílejte článek