Povodně v Nigérii si vyžádaly nejméně 170 obětí, uvádějí úřady

Povodně v Nigérii si vyžádaly nejméně 170 obětí, uvádějí úřady

28. srpna 2024 – Nigérie se ocitla uprostřed jedné z nejhorších povodňových katastrof za poslední roky. Úřady dnes oznámily, že během posledních týdnů zemřelo v důsledku rozsáhlých záplav po celé zemi nejméně 170 lidí. Povodně, které zasáhly především centrální a jižní oblasti Nigérie, způsobily nejen ztráty na životech, ale také rozsáhlé škody na majetku, infrastruktuře a zemědělské půdě.

Intenzivní deště, které trvají již několik týdnů, vedly k přetečení řek a zaplavení mnoha vesnic a měst. Nejvíce postižené jsou oblasti kolem řek Niger a Benue, kde hladina vody dosáhla rekordních výšek. Mnoho domů bylo zničeno, tisíce lidí byly nuceny opustit své domovy a hledat útočiště v provizorních táborech.

„Situace je velmi vážná,“ uvedl mluvčí Národní agentury pro zvládání mimořádných situací (NEMA). „Naše týmy pracují nepřetržitě, aby poskytly pomoc obětem, ale rozsah katastrofy je obrovský. Mnoho lidí stále chybí a počet obětí může dále stoupat.“

Povodně také způsobily vážné škody na zemědělských plodinách, což vyvolává obavy z nadcházející potravinové krize. Zemědělci v postižených oblastech hlásí, že jejich pole byla zcela zničena, což by mohlo mít dlouhodobé dopady na potravinovou bezpečnost v zemi.

V reakci na katastrofu nigerijská vláda vyhlásila stav nouze v několika státech a vyzvala mezinárodní společenství k poskytnutí humanitární pomoci. Organizace jako Červený kříž a další nevládní organizace již na místo vyslaly své týmy, aby pomohly s distribucí potravin, léků a základních potřeb pro přeživší.

Prezident Nigérie Muhammadu Buhari vyjádřil hlubokou soustrast rodinám obětí a slíbil, že vláda udělá vše, co je v jejích silách, aby pomohla postiženým oblastem se zotavit. „Jsme odhodláni udělat vše pro to, aby se lidé mohli vrátit do normálního života,“ uvedl prezident ve svém prohlášení.

Nigerijské povodně jsou častým jevem, zejména v období dešťů, ale odborníci varují, že klimatická změna a zhoršující se infrastruktura situaci zhoršují. Bez významných investic do protipovodňových opatření a zlepšení krizového řízení by se podobné katastrofy mohly stávat stále častějšími.

Zatímco záchranné práce pokračují, zůstává prioritou zajištění bezpečnosti přeživších a prevence šíření nemocí, které by mohly vypuknout v přeplněných táborech. Nigérie čelí obtížnému období, kdy se bude muset vypořádat s následky této katastrofy a zároveň se připravovat na budoucí výzvy způsobené změnami klimatu.

Sdílejte článek