Náhle zemřel předseda Klubu českých turistů Jiří Homolka, bylo mu 58 let

Náhle zemřel předseda Klubu českých turistů Jiří Homolka, bylo mu 58 let

V pondělí náhle zemřel předseda Klubu českých turistů (KČT) Jiří Homolka, bylo mu 58 let. V tiskové zprávě to sdělil mluvčí klubu Roman Hrůza. Homolka byl členem předsednictva klubu od roku 2006, místopředsedou od roku 2014 a od března 2022 pak jeho předsedou. Na celorepublikové úrovni byl také 19 let místopředsedou Asociace turistických oddílů mládeže (Asociace TOM).

28. srpna 2024 – Klub českých turistů (KČT) dnes oznámil smutnou zprávu o náhlém úmrtí svého předsedy Jiřího Homolky. Homolka, kterému bylo 58 let, zemřel v pondělí. Informaci potvrdil mluvčí klubu Roman Hrůza v tiskové zprávě.

Jiří Homolka byl dlouholetou a významnou osobností v českém turistickém hnutí. Členem předsednictva Klubu českých turistů se stal již v roce 2006 a v roce 2014 byl zvolen místopředsedou. Na jaře roku 2022 pak převzal funkci předsedy KČT, kde se zasloužil o rozvoj a modernizaci klubu, a také o popularizaci turistiky mezi širokou veřejností.

Homolka byl také aktivní na celorepublikové úrovni jako místopředseda Asociace turistických oddílů mládeže (Asociace TOM), kde působil nepřetržitě 19 let. Jeho přínos k podpoře mladých turistů a jeho snaha o zapojení mládeže do aktivit v přírodě zanechala v Asociaci TOM trvalý otisk.

„Jiří Homolka byl neúnavným zastáncem české turistiky a jeho ztráta nás hluboce zasáhla,“ uvedl mluvčí Roman Hrůza. „Jeho nadšení a oddanost turistickému hnutí byla inspirací pro nás všechny. Klub českých turistů přišel o výjimečného vůdce a kolegu.“

Pod Homolkovým vedením se Klub českých turistů zaměřil na modernizaci turistických tras, zlepšování infrastruktury a podporu ekologického cestovního ruchu. Rovněž se podílel na organizaci řady významných turistických akcí a projektů, které si kladly za cíl přiblížit krásy české krajiny co nejširší veřejnosti.

„Jeho odkaz bude žít dál v práci, kterou vykonal pro klub a všechny milovníky turistiky,“ dodal Hrůza. „Naše myšlenky jsou nyní s jeho rodinou a blízkými.“

Jiří Homolka zanechal po sobě významný odkaz v oblasti české turistiky a jeho smrt znamená velkou ztrátu nejen pro KČT, ale i pro celé turistické hnutí v České republice. Klub českých turistů nyní plánuje uspořádat vzpomínkovou akci na počest Jiřího Homolky, aby uctil jeho život a práci, která inspirovala mnohé další.

Sdílejte článek