Češi žijící v cizině budou moci volit korespondenčně. Prezident podepsal novelu

Češi žijící v cizině budou moci volit korespondenčně. Prezident podepsal novelu

Češi žijící v cizině budou moci volit národní i evropské poslance nebo hlavu státu korespondenčně. Změnu od příštího roku přinese novela, kterou prezident Petr Pavel podepsal. Oznámil to ve středu Hrad. Novinku budou moci krajané využít už v příštím roce při sněmovních volbách, což se pokoušely změnit opoziční hnutí ANO a SPD, která u Čechů v cizině v minulých volbách příliš nebodovala. Novelu možná napadnou u Ústavního soudu.

28. srpna 2024 – Češi žijící v zahraničí budou mít od příštího roku možnost volit korespondenčně. Tento zásadní krok umožní krajanům účastnit se voleb do Poslanecké sněmovny, Evropského parlamentu, a dokonce i volby prezidenta České republiky. Novelu, která tuto změnu přináší, podepsal prezident Petr Pavel, jak ve středu oznámil Pražský hrad.

Korespondenční volba bude poprvé k dispozici již v příštím roce při volbách do Poslanecké sněmovny. Tento nový způsob hlasování má umožnit více Čechům žijícím v cizině zapojit se do demokratického procesu, aniž by museli cestovat na zastupitelské úřady nebo jinak překonávat vzdálenosti, které často omezovaly jejich možnost volit.

Prezident Pavel označil novelu za důležitý krok k rozšíření demokratických práv českých občanů, kteří dlouhodobě žijí mimo Českou republiku. „Tato novela umožní tisícům Čechů, kteří žijí v zahraničí, aby se plnohodnotně podíleli na rozhodování o budoucnosti naší země,“ uvedl prezident při podepsání zákona.

Novinka však vyvolala ostrou kritiku zejména ze strany opozičních hnutí ANO a SPD, která se pokoušela novelu zastavit. Obě hnutí ve volbách mezi Čechy v cizině v minulosti nezískala výraznější podporu, a proto se obávají, že korespondenční hlasování by mohlo posílit konkurenci. SPD a ANO dokonce naznačily, že by mohly novelu napadnout u Ústavního soudu, pokud by měly pochybnosti o její ústavnosti.

Podle kritiků by korespondenční volba mohla přinést nové výzvy, například v oblasti bezpečnosti a férovosti volebního procesu. Odpůrci novely argumentují, že hlasování na dálku může být náchylné k manipulacím nebo ztrátám hlasů. Zastánci však tvrdí, že novela obsahuje dostatečné mechanismy k zajištění bezpečnosti a že výhody převyšují možné riziko.

Ministerstvo vnitra, které má na starosti organizaci voleb, ujišťuje, že je připraveno implementovat potřebné změny a zajistit, aby korespondenční volba probíhala hladce a bezpečně. „Budeme spolupracovat se všemi relevantními institucemi a organizacemi, abychom zajistili, že tento nový způsob hlasování bude spolehlivý a důvěryhodný,“ uvedl ministr vnitra.

Zavedení korespondenční volby je vnímáno jako krok k modernizaci volebního systému České republiky a k lepší inkluzi občanů žijících v zahraničí. Tento krok je součástí širšího trendu, kdy stále více zemí umožňuje svým občanům hlasovat na dálku, aby zajistily co nejširší účast ve volbách.

Češi v zahraničí nyní s napětím očekávají první volby, při kterých budou moci novinku využít, a věří, že tento krok posílí jejich vazby na rodnou zemi a umožní jim aktivně se podílet na formování její budoucnosti.

Sdílejte článek