Cimrman má ve Frymburku tři nové busty. Géniova podoba však zůstala utajená

Cimrman má ve Frymburku tři nové busty. Géniova podoba však zůstala utajená

Propracovaná maska Pumpa v zimě, ve které se zúčastnil frymburského maškarního bálu, snaha zachránit si obočí před světnicovou Královou a utěrka právě připlesklá na hlavu. To jsou důvody, proč se svět ani tentokrát nedozví, jak vypadal nedoceněný český velikán Jára Cimrman. Všechny tři busty byly v pondělí slavnostně odhaleny ve Frymburku na břehu Lipna.

28. srpna 2024 – Frymburk, malebné městečko na břehu Lipna, se v pondělí stalo svědkem slavnostního odhalení tří nových bust nedoceněného českého velikána Járy Cimrmana. Přestože se fanoušci a obdivovatelé tohoto fiktivního génia těšili na to, že se konečně dozví, jak Cimrman vypadal, ani tentokrát se nedočkali. Jeho podoba totiž zůstala opět pečlivě utajena.

Tři busty, které byly instalovány na břehu Lipna, dokonale zachycují Cimrmanovy rysy, avšak každá z nich je zakryta nějakým maskovacím prvkem. První busta znázorňuje Cimrmana s propracovanou maskou „Pumpa v zimě“, kterou údajně nosil na frymburském maškarním bále. Druhá busta zobrazuje Cimrmana v okamžiku, kdy se snaží zachránit své obočí před Královou ze světnice, a třetí busta má na hlavě připlesklou utěrku, což je další důkaz toho, že se géniova skutečná tvář veřejnosti stále vyhýbá.

„Chtěli jsme tímto způsobem zachovat Cimrmanovu záhadnost a mystérium,“ vysvětlil jeden z organizátorů akce. „I když ho celý svět obdivuje za jeho neskutečné vynálezy a přínosy pro lidstvo, jeho skutečná podoba zůstane navždy záhadou.“

Odhalení busty přilákalo do Frymburku stovky návštěvníků, kteří si tuto událost nechtěli nechat ujít. Atmosféra byla plná humoru a nostalgie, když si přítomní připomněli slavné citáty a historky spojené s Cimrmanem. Akce se stala dalším milníkem v dlouhé řadě poct, které jsou věnovány této fiktivní postavě, jež se stala symbolem českého humoru a inteligence.

Busty se okamžitě staly novou atrakcí Frymburku, který již dlouhodobě přitahuje turisty díky své krásné přírodě a kulturním akcím. Organizátoři doufají, že nové busty přilákají ještě více návštěvníků, kteří se přijdou poklonit památce Járy Cimrmana a zároveň se pobavit nad jeho stále tajemnou podobou.

„Cimrman zůstane navždy velikánem, jehož tvář je stejně nepolapitelná jako jeho genialita,“ dodal další z účastníků slavnosti s úsměvem.

Frymburk tak opět dokázal, že je místem, kde se humor a úcta ke kulturním velikánům snoubí v jedinečnou symbiózu, kterou Češi tolik milují. Busty Járy Cimrmana budou nadále připomínat, že géniové se někdy skrývají za maskou – a možná právě díky tomu zůstávají nezapomenutelní.

Sdílejte článek