Pozor na nový trik podvodníků. Falešné stránky vydávají za weby státní správy

Pozor na nový trik podvodníků. Falešné stránky vydávají za weby státní správy

Falešné weby, které se vydávají za Portál občana, portál Identity občana nebo Portál veřejné správy, lákají z lidí přihlašovací údaje do internetového bankovnictví, a mohou je tak připravit o peníze. Odkazy na podvodné stránky se objevují v internetových vyhledávačích nebo rozesílaných SMS a e-mailech. V tiskové zprávě o tom ve středu informovala Digitální a informační agentura (DIA).

28. srpna 2024 – Česká veřejnost by měla být na pozoru před novým podvodem, který cílí na uživatele internetového bankovnictví. Podvodníci nyní vytvářejí falešné webové stránky, které se vydávají za oficiální portály státní správy, jako jsou Portál občana, Portál identity občana nebo Portál veřejné správy. Cílem těchto falešných stránek je získat citlivé přihlašovací údaje uživatelů, které mohou být následně zneužity k odcizení finančních prostředků.

Podvodné stránky se často objevují jako výsledky vyhledávání v internetových vyhledávačích nebo jsou šířeny prostřednictvím SMS a e-mailových zpráv, které na první pohled vypadají jako legitimní komunikace od státních institucí. Uživatelé, kteří na tyto odkazy kliknou a vyplní své přihlašovací údaje, se vystavují riziku, že jejich bankovní účet bude zneužit.

Na tento nový trik podvodníků upozornila ve středu Digitální a informační agentura (DIA) ve své tiskové zprávě. „Tyto podvodné weby se tváří jako oficiální stránky státní správy a jsou velmi sofistikovaně vytvořené, aby vzbudily důvěru uživatelů. Bohužel, jejich cílem je pouze zneužít důvěřivost lidí a připravit je o peníze,“ varovala DIA.

Odborníci doporučují, aby uživatelé byli při práci s citlivými údaji na internetu maximálně obezřetní. Pokud obdržíte podezřelou zprávu nebo narazíte na stránku, která se zdá být neautentická, je nejlepší ověřit si její pravost přímo na oficiálních webových stránkách státní správy. Před zadáním jakýchkoliv osobních údajů je důležité se ujistit, že webová adresa je správná a začíná zabezpečeným připojením „https“.

„Nikdy neklikejte na odkazy v podezřelých e-mailech nebo zprávách a raději sami zadejte adresu příslušného portálu do prohlížeče,“ zdůrazňuje mluvčí DIA. „Pokud máte jakékoliv pochybnosti, obraťte se na svou banku nebo přímo na podporu příslušného státního portálu.“

Podvodníci neustále zdokonalují své metody a spoléhají na lidskou neopatrnost a důvěřivost. Proto je klíčové, aby si uživatelé internetu uvědomovali rizika a chránili své osobní údaje. DIA také apeluje na veřejnost, aby podobné podvody hlásila, čímž pomůže v boji proti těmto kriminálním aktivitám.

Bezpečnost na internetu je dnes více než kdy jindy důležitá a každý uživatel by měl mít na paměti, že opatrnost a obezřetnost jsou nejlepšími zbraněmi proti podvodníkům.

Sdílejte článek