Tři měsíce na člunu. Dobrodruh Slouka si z divočiny odskočil k McDonalds

Tři měsíce na člunu. Dobrodruh Slouka si z divočiny odskočil k McDonalds

/FOTO, VIDEO/ Zarostlý a opálený. V obličeji unavený. Aby ne, když už tři měsíce pluje na rekreačním gumovém člunu vstříc svému snu. Bývalý farmář Zdeněk Slouka urazil na nevšední cestě po vodě z Blanska do Černého moře už bezmála dva tisíce kilometrů. Dokáže to? Jeho putování, kde mu zhruba do poloviny cesty dělal společnost parťák Kurt Lockwood, sledují na sociálních sítích tisíce lidí a Deník ho mapuje od samého začátku.

28. srpna 2024 – Zarostlý, opálený a v obličeji viditelně unavený – takový je Zdeněk Slouka po třech měsících na své nevšední plavbě. Bývalý farmář z Blanska si vytyčil odvážný cíl: doplout na rekreačním gumovém člunu z rodného města až do Černého moře. Ačkoliv to zní jako příběh z dobrodružného románu, Slouka je na své neuvěřitelné cestě skutečně již téměř dva tisíce kilometrů.

Jeho putování sledují na sociálních sítích tisíce fanoušků, kteří denně čekají na nové zprávy z vody. Deník mapuje jeho cestu od samého začátku, kdy Slouka vyrazil z Blanska, a sleduje každý jeho krok, respektive záběr pádla. Cesta, kterou začal s parťákem Kurtem Lockwoodem, ho zavedla do divoké přírody, kde musel čelit nepředvídatelným podmínkám, proměnlivému počasí i vlastní únavě.

Lockwood, který Slouku doprovázel zhruba do poloviny cesty, byl jeho nepostradatelným společníkem, ale Zdeněk nyní pokračuje sám. I přes osamělost a náročnost plavby si občas dopřeje malý luxus. Jak sám s úsměvem přiznává, když se mu nedávno naskytla příležitost, neváhal si odskočit z divočiny k McDonald’s. „Někdy si prostě potřebujete připomenout civilizaci,“ vtipkuje Slouka ve svých příspěvcích na sociálních sítích.

Jeho cesta však není jen o fyzické výdrži, ale také o psychické síle. Plavit se stovky kilometrů po řekách a kanálech, s neustálou nutností se přizpůsobovat podmínkám, vyžaduje neuvěřitelnou vůli a odhodlání. Slouka, který dříve vedl poklidný život farmáře, nyní čelí každodenním výzvám, které by odradily i ty nejotrlejší dobrodruhy.

„Je to splněný sen, i když je to zároveň nejtěžší věc, kterou jsem kdy udělal,“ přiznává Slouka. „Každý den je jiný, a to mě na tom nejvíc baví. Nikdy nevíte, co vás čeká za dalším ohybem řeky.“

Slouka má před sebou ještě několik set kilometrů, než dosáhne svého konečného cíle – Černého moře. Fanoušci mu drží palce a každý den ho povzbuzují prostřednictvím sociálních sítí. Ačkoliv cesta není jednoduchá, Zdeněk Slouka je odhodlaný ji dokončit a dokázat, že s trochou odvahy a odhodlání je možné splnit si i ty nejdivočejší sny.

A co bude po návratu? Slouka si zatím nechává své plány pro sebe, ale jak s úsměvem naznačuje, možná si z divoké plavby odskočí na další, tentokrát do trochu klidnějších vod.

Sdílejte článek