Odboráři se s vládou na růstu platů nedohodli. Hrozí stávkou i protesty

Odboráři se s vládou na růstu platů nedohodli. Hrozí stávkou i protesty

Odboráři se s vládou ve středu nedohodli na růstu platů ve veřejném sektoru od září. Návrh ministrů, že by se od příštího měsíce zvedly tarify části nejhůř odměňovaných lidí o pět a tři procenta, odmítli. Novinářům to po jednání řekl mluvčí odborových svazů veřejného sektoru Pavel Bednář. Předáci se sejdou v úterý, kdy budou jednat o dalším postupu. Vládní návrh označili za vyděračský. 

28. srpna 2024 – Vyjednávání mezi odboráři a vládou o růstu platů ve veřejném sektoru skončilo ve středu bez dohody. Odboráři odmítli návrh vlády na zvýšení platových tarifů pro část nejhůře odměňovaných zaměstnanců o pět a tři procenta od září. Po jednání to novinářům oznámil mluvčí odborových svazů veřejného sektoru Pavel Bednář, který vládní návrh označil za vyděračský.

„Vláda nám předložila nabídku, která je pro nás zcela nepřijatelná,“ uvedl Bednář. „Navrhované zvýšení platů nepokrývá ani inflaci a neodráží skutečnou náročnost práce, kterou zaměstnanci ve veřejném sektoru vykonávají. Takový návrh odmítáme.“

Odboráři požadují výraznější růst mezd, který by zohledňoval nejen aktuální ekonomickou situaci, ale také dlouhodobě stagnující platy v mnoha oblastech veřejného sektoru. Bednář varoval, že pokud vláda neprojeví ochotu k dalšímu jednání a zlepšení podmínek pro zaměstnance, hrozí protesty a stávky.

Předáci odborových svazů se mají sejít příští úterý, kdy budou rozhodovat o dalším postupu. „Budeme zvažovat všechny možnosti, včetně vyhlášení stávky. Naší prioritou je zajistit důstojné pracovní podmínky a spravedlivé ohodnocení pro všechny zaměstnance ve veřejném sektoru,“ řekl Bednář.

Vláda zatím na odmítnutí návrhu ze strany odborářů nereagovala, ale ministři dříve uvedli, že nabízené zvýšení je maximem, které si státní rozpočet v současné době může dovolit. Zástupci vlády argumentují, že rozpočet je pod tlakem a že navýšení o pět a tři procenta je realistickým kompromisem.

Odboráři však tento argument odmítají a tvrdí, že vláda musí najít prostředky, které umožní skutečné zlepšení životních podmínek zaměstnanců ve veřejném sektoru. „Není možné, aby na úkor zaměstnanců byly udržovány jiné výdaje. Vláda musí přehodnotit své priority,“ dodal Bednář.

Pokud se situace rychle nevyřeší, hrozí, že nespokojenost ve veřejném sektoru přeroste v rozsáhlé protesty, které by mohly výrazně ovlivnit fungování klíčových služeb, jako jsou zdravotnictví, školství nebo sociální služby. Odboráři jsou připraveni mobilizovat své členy a demonstrovat svou nespokojenost prostřednictvím veřejných akcí.

Další vývoj bude záviset na jednáních v příštím týdnu, kdy se ukáže, zda je možné najít kompromis, který by zabránil eskalaci situace.

Sdílejte článek