Vandal se přiznal k poničení babyboxu v Pelhřimově, zařízení už znovu funguje

Vandal se přiznal k poničení babyboxu v Pelhřimově, zařízení už znovu funguje

Babybox v pelhřimovské nemocnici už znovu funguje. V neděli 18. srpna jej poničil neznámý vandal. Zachytily jej kamerové záznamy, načež policie zveřejnila výzvu, aby se přiznal sám. Což mladík záhy udělal.

28. srpna 2024 – Babybox v pelhřimovské nemocnici, který byl 18. srpna poničen neznámým vandalem, je opět v provozu. Incident zachytily kamerové záznamy, na jejichž základě policie vyzvala pachatele, aby se sám přihlásil. Mladík, který zařízení poškodil, se skutečně záhy přiznal.

Podle záznamů došlo k útoku na babybox v neděli večer, kdy se vandal pokusil zařízení poškodit. Policie po zveřejnění výzvy na sociálních sítích obdržela několik tipů od veřejnosti a záhy se mladý muž, který měl útok na svědomí, sám přihlásil. Policie nyní případ řeší, zatímco nemocnice rychle zareagovala a babybox uvedla zpět do provozu.

„Jsme rádi, že se podařilo babybox opravit a uvést zpět do funkčního stavu. Babyboxy mají v naší společnosti důležitou roli a je nepřijatelné, aby byly takto ničeny,“ uvedl mluvčí nemocnice. Podle jeho slov bylo zařízení během několika dní opraveno a nyní je opět připraveno plnit svou důležitou funkci.

Pelhřimovský babybox, stejně jako ostatní zařízení tohoto druhu v Česku, slouží jako bezpečné místo, kam mohou rodiče anonymně odložit novorozeně, o které se nemohou postarat. Od svého zavedení babyboxy zachránily již mnoho životů.

Mladík, který se k činu přiznal, nyní čelí trestnímu stíhání za poškození cizí věci. Jeho motivace k útoku zůstává nejasná, ale policie případ nadále vyšetřuje.

Incident v Pelhřimově vyvolal vlnu podpory pro babyboxy a znovu připomněl jejich význam v rámci českého zdravotnictví. Místní obyvatelé i vedení nemocnice vyjádřili naději, že se podobné činy nebudou opakovat a že babyboxy budou moci nadále sloužit těm, kteří je potřebují.

Sdílejte článek