Japonský ostrov čelí silnému tajfunu. Ruší se lety, může ničit i domy

Japonský ostrov čelí silnému tajfunu. Ruší se lety, může ničit i domy

K japonskému ostrovu Kjúšú dorazil silný tajfun Šanšan. Živel provází silný déšť i vítr a meteorologové varovali, že tajfun bude mít takovou sílu, že by mohl ničit domy. Úřady kvůli němu vydaly varování a otevřely stovky evakuačních center, na některých místech je přerušena vlaková doprava, zrušila se spousta letů.

29. srpna 2024 – Japonský ostrov Kjúšú čelí silnému tajfunu Šanšan, který s sebou přináší prudký déšť a velmi silný vítr. Meteorologové varují, že tajfun může způsobit rozsáhlé škody, včetně poškození budov a infrastruktury. V reakci na blížící se živelní katastrofu úřady vydaly varování pro obyvatele a otevřely stovky evakuačních center.

Tajfun Šanšan se k ostrovu přiblížil s větry o rychlosti až 180 kilometrů za hodinu, což způsobilo značné obavy mezi místními obyvateli i úřady. V některých oblastech již došlo k přerušení vlakové dopravy a zrušení letů. Letecké společnosti zrušily desítky vnitrostátních i mezinárodních letů, aby zajistily bezpečnost cestujících.

„Situace je velmi vážná, varujeme všechny obyvatele, aby se připravili na možné evakuace a dodržovali pokyny úřadů,“ uvedl mluvčí Japonské meteorologické agentury. „Tajfun může způsobit rozsáhlé záplavy, sesuvy půdy a poškození budov.“

Místní úřady na Kjúšú v reakci na přicházející tajfun připravily stovky evakuačních center, kam se mohou uchýlit obyvatelé ohrožených oblastí. Evakuační centra jsou vybavena základními potřebami, jako jsou jídlo, voda a léky, aby bylo zajištěno bezpečí všech, kteří se rozhodnou evakuovat.

Obyvatelé ostrova byli také vyzváni, aby si zabezpečili své domy a připravili se na možnost delšího výpadku elektrické energie. Úřady doporučují mít připravené nouzové zásoby a nezbytné vybavení pro případ, že by se tajfun projevil plnou silou.

Tajfuny jsou pro Japonsko běžným přírodním jevem, avšak každý rok přinášejí nové výzvy a nebezpečí pro obyvatele ostrovů. Tajfun Šanšan je jedním z nejsilnějších tajfunů, který letos zasáhl Japonsko, a jeho dopady budou pravděpodobně citelné i v dalších dnech.

Japonské úřady budou situaci nadále bedlivě sledovat a podle potřeby aktualizovat varování a pokyny pro obyvatele. Bezpečnost obyvatel je nyní nejvyšší prioritou, a proto se očekává, že v následujících hodinách dojde k dalším preventivním opatřením.

Očekává se, že tajfun bude postupně směřovat dále na sever, což by mohlo přinést další problémy i do jiných částí Japonska. Vláda apeluje na občany, aby sledovali místní zprávy a byli připraveni na rychlou reakci v případě, že se situace zhorší.

Sdílejte článek