Tropické teploty by mohla ukončit studená fronta v polovině příštího týdne

Tropické teploty by mohla ukončit studená fronta v polovině příštího týdne

Jasné nebo polojasné počasí s tropickými teplotami zůstane v Česku do poloviny příštího týdne, místy se mohou objevit i silné bouřky. Teploty nad 30 stupňů Celsia ukončí zřejmě až studená fronta ve druhé polovině příštího týdne. Vyplývá to z předpovědi na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

28. srpna 2024 – Českou republiku čeká ještě několik dnů jasného či polojasného počasí s tropickými teplotami, které se vyšplhají nad 30 stupňů Celsia. Podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) by však tento horký ráz počasí mohl ukončit příchod studené fronty v polovině příštího týdne.

Až do příchodu fronty si lidé budou moci užívat typického letního počasí, avšak meteorologové varují před možností silných bouřek, které mohou místy doprovázet tropické teploty. Bouřky mohou být lokálně intenzivní, s přívalovými dešti a nárazy větru.

„Tropické teploty nad 30 stupňů Celsia budou pokračovat minimálně do středy, poté očekáváme, že do Česka dorazí studená fronta, která by měla přinést výrazné ochlazení a s ním i konec horkého počasí,“ uvedl mluvčí ČHMÚ.

Příchod studené fronty by měl znamenat snížení teplot na hodnoty kolem 20 stupňů Celsia, což přinese úlevu po několika dnech horka. Současně s ochlazením se očekává zvýšená oblačnost a přeháňky, které by měly zmírnit sucho, jež se v některých částech země v posledních dnech prohloubilo.

Meteorologové doporučují sledovat aktuální výstrahy a předpovědi, zejména kvůli riziku bouřek, které mohou způsobit lokální povodně nebo poškodit majetek. Lidé by měli být opatrní, zvláště pokud plánují venkovní aktivity v odpoledních a večerních hodinách, kdy jsou bouřky nejpravděpodobnější.

Změna počasí, která přijde s příchodem studené fronty, by měla ukončit současnou sérii tropických dnů a přinést do Česka příjemnější a chladnější podmínky. To by mělo být vítanou změnou pro ty, kteří již mají dost horka, a zároveň příležitostí pro přírodu, aby se vzpamatovala po obdobích vysokých teplot.

Další vývoj počasí bude záležet na tom, jak rychle a silně se studená fronta prosadí, a proto ČHMÚ doporučuje sledovat pravidelné aktualizace předpovědí.

Sdílejte článek