Drony a speciální technika. Takto se v Záluží se připravuje odstřel letecké pumy

Drony a speciální technika. Takto se v Záluží se připravuje odstřel letecké pumy

V pátek odpoledne by mělo dojít k řízenému odpalu nevybuchlé letecké pumy nalezené minulý týden v Záluží u Litvínova. Pyrotechnikům v přípravách pomáhají i drony. Od ohlášení bomby na místě spolupracují jednotky Policie ČR a Hasičského záchranného sboru ČR.

29. srpna 2024 – V Záluží u Litvínova se v pátek odpoledne chystá řízený odstřel nevybuchlé letecké pumy, která byla nalezena minulý týden. Přípravy na tuto operaci probíhají za využití moderní technologie, včetně dronů, které pomáhají pyrotechnikům monitorovat situaci a zajišťovat bezpečnost.

Letecká puma, pozůstatek z druhé světové války, byla objevena při stavebních pracích. Po jejím nálezu byla okamžitě evakuována okolní oblast a na místo se sjely specializované jednotky Policie ČR a Hasičského záchranného sboru ČR, které nyní intenzivně pracují na zajištění bezpečnosti při nadcházejícím řízeném odstřelu.

„Jedná se o velmi nebezpečnou operaci, a proto využíváme nejmodernější techniku, včetně dronů, které nám umožňují detailně sledovat situaci z ptačí perspektivy a identifikovat případná rizika,“ uvedl vedoucí pyrotechnik na místě. Drony jsou využívány zejména k průzkumu terénu a k zajištění, že v okolí nejsou žádné překážky, které by mohly operaci komplikovat.

Od ohlášení nálezu spolupracují na místě odborníci z různých složek integrovaného záchranného systému. Policie ČR zajišťuje bezpečnostní opatření, která zahrnují uzavření přístupových cest a zajištění perimetru kolem místa nálezu. Hasičský záchranný sbor ČR je připraven zasáhnout v případě potřeby a poskytuje technickou podporu pyrotechnikům.

„Bezpečnost občanů je naší nejvyšší prioritou,“ uvedl mluvčí Hasičského záchranného sboru. „Proto jsme zavedli veškerá nezbytná opatření k tomu, aby odstřel proběhl bez jakýchkoli incidentů.“

Místní obyvatelé byli informováni o plánovaném odstřelu a byli požádáni, aby v daný čas opustili své domovy nebo zůstali v bezpečné vzdálenosti od místa zásahu. Přestože odstřel letecké pumy není běžnou událostí, v tomto případě se jedná o nezbytné opatření, které má zajistit bezpečnost všech obyvatel v oblasti.

Operace by měla být završena v pátek odpoledne, kdy se očekává, že pyrotechnici pumu bezpečně odpálí. Po úspěšném dokončení odstřelu bude oblast znovu důkladně zkontrolována, aby se zajistilo, že je zcela bezpečná pro návrat obyvatel a obnovení běžného provozu.

Sdílejte článek