Na 22 stanicích v ČR padly teplotní rekordy. Doksany hlásí 36,3 stupně

Na 22 stanicích v ČR padly teplotní rekordy. Doksany hlásí 36,3 stupně

Teplotní rekordy pro 29. srpen v Česku padly na 22 ze 169 stanic, které fungují alespoň 30 let. Nejvíce naměřili v Doksanech na Litoměřicku, kde bylo odpoledne 36,3 stupně Celsia. Na facebooku o tom informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Podobně vysoké teploty očekávají meteorologové i v pátek.

29. srpna 2024 – Česko zažilo další extrémně horký den, během kterého padly teplotní rekordy na 22 ze 169 stanic s minimálně třicetiletou historií měření. Nejvyšší teplotu zaznamenali meteorologové v Doksanech na Litoměřicku, kde odpoledne teploměr ukázal 36,3 stupně Celsia. O nových rekordech informoval na svém facebookovém profilu Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Dnešní den tak přinesl potvrzení extrémního letního počasí, které v posledních dnech sužuje celou zemi. Podle meteorologů se podobně vysoké teploty očekávají i v pátek, a to zejména v nížinách a středních Čechách, kde by teploty mohly opět atakovat hranici 36 stupňů.

„Tropické teploty se v posledních dnech drží na velmi vysokých hodnotách, což má vliv nejen na zdraví obyvatel, ale také na přírodu a zemědělství,“ uvedl ČHMÚ. Meteorologové také varují před rizikem vzniku požárů, které je v důsledku dlouhodobého sucha a vysokých teplot značně zvýšené.

Doksany, které se nacházejí na Litoměřicku, jsou dlouhodobě známé jako jedna z nejteplejších lokalit v Česku. Dnešní rekordní hodnota 36,3 stupně Celsia je dalším potvrzením, že tato oblast často zažívá extrémní teplotní podmínky.

Vedle Doksan padly rekordy také na dalších stanicích po celé republice. Teplotní rekordy byly překonány například v Ústí nad Labem, kde teploměr ukázal 35,7 stupně, nebo v Plzni, kde bylo naměřeno 35,4 stupně Celsia.

Meteorologové doporučují, aby lidé v nadcházejících dnech dbali na dostatečný příjem tekutin a omezili pobyt na přímém slunci, zejména během odpoledních hodin, kdy teploty dosahují svého maxima. Zvláštní pozornost by měli věnovat starší lidé, malé děti a osoby se zdravotními problémy, které jsou v horkém počasí nejvíce ohroženy.

Výhled na další dny naznačuje, že by se teploty měly začít snižovat až na konci týdne, kdy se očekává příchod studené fronty, která by mohla přinést ochlazení a místy i bouřky. Do té doby však bude Česká republika čelit dalšímu dni s tropickými teplotami, které mohou opět přinést nové rekordy.

Sdílejte článek