Oholíme vám hlavy. Severní Korea zakazuje vysoký cop i účes „na Kima“

Oholíme vám hlavy. Severní Korea zakazuje vysoký cop i účes „na Kima“

Dlouhý seznam účesů a módních stylů, které mají Severokorejci zakázané, se opět prodloužil. Ženy už si nesmějí česat „kohouta“ – vysoký cop s pramínkem spuštěným kolem tváře. Nepřípustný je i střih à la vůdce Kim Čong-un. Nové pokyny režim představil ve videu, uvádí Radio Free Asia. Provinilci si v něm údajně museli oholit hlavu.

29. srpna 2024 – V Severní Koreji se opět zpřísňují pravidla týkající se vzhledu obyvatel. Dlouhý seznam zakázaných účesů a módních stylů se nyní rozšířil o další položky. Nově si ženy nesmějí česat „kohouta“ – vysoký cop s pramínkem spuštěným kolem tváře. Režim zároveň zakázal i střih à la vůdce Kim Čong-un, který se stal populární v některých kruzích. Informaci přineslo Radio Free Asia.

Podle zdrojů z této rozhlasové stanice byla nová pravidla oznámena ve vládním videu, které mělo za cíl varovat občany před nepřijatelnými módními výstřelky a posílit „socialistické morální hodnoty“. Video obsahovalo záběry lidí, kteří se údajně provinili proti těmto nařízením, a jako trest jim byly oholeny hlavy.

Severokorejský režim dlouhodobě kontroluje vzhled svých obyvatel, přičemž regulace se vztahují na oblečení, účesy i další aspekty osobního stylu. Účes je v zemi považován za důležitý symbol loajality k režimu a odklon od oficiálně povolených stylů může být chápán jako projev nesouhlasu s vládou.

Zakázané účesy zahrnují nejen „kohouta“ a styl „na Kima“, ale také další módní trendy, které by mohly být spojovány se západními nebo jinými cizími vlivy. Tímto krokem se režim snaží udržet kontrolu nad každodenním životem obyvatel a zajistit, aby vzhled lidí odpovídal oficiálním představám o socialistické společnosti.

Tresty za porušení těchto pravidel mohou být přísné. Kromě veřejného ponížení, jako je nucené oholení hlavy, mohou provinilci čelit i dalším sankcím, včetně pracovní převýchovy. Severokorejské úřady pravidelně provádějí kontroly, aby zajistily dodržování těchto předpisů.

Podle analytiků jde o další příklad toho, jak režim Kim Čong-una využívá kontroly nad každodenním životem k upevnění své moci. Omezení svobody ve stylu oblékání a účesů je jen jedním z mnoha způsobů, jakým režim udržuje obyvatelstvo pod tlakem a zabraňuje jakýmkoli projevům individualismu.

Nová pravidla týkající se účesů a osobního stylu přicházejí v době, kdy Severní Korea čelí rostoucím vnějším i vnitřním tlakům. Režim se snaží potlačit jakékoli náznaky odporu nebo neloajality, což zahrnuje i kontrolu nad tak zdánlivě nevýznamnými věcmi, jako jsou účesy.

Jak se bude situace dále vyvíjet, zůstává otázkou. Jedno je však jisté – v Severní Koreji se i nadále bude klást důraz na kolektivní uniformitu a jakýkoli projev individuality bude nekompromisně potlačován.

Sdílejte článek