Sezona burčáku letos začala nezvykle brzy. A dříve i skončí, shodují se vinaři

Sezona burčáku letos začala nezvykle brzy. A dříve i skončí, shodují se vinaři

Nebývale teplé léto způsobilo dřívější dozrání hroznů na českých a moravských vinicích. Oblíbený burčák tak vinaři začali nabízet hned od 1. srpna, kdy se podle zákona tento částečně zkvašený mošt z tuzemských hroznů smí prodávat. Jak se ale shodují ve vinotékách, oč dříve letos burčák začal, o to dříve jeho sezona skončí.

29. srpna 2024 – Letos si milovníci burčáku mohli dopřát svůj oblíbený nápoj nezvykle brzy. Díky nebývale teplému létu hrozny na českých a moravských vinicích dozrály dříve, než je obvyklé, což vinařům umožnilo začít s výrobou burčáku už 1. srpna. Tento částečně zkvašený mošt se smí prodávat právě od tohoto data, jak stanovuje zákon.

Vinaři však upozorňují, že stejně jako sezona burčáku začala dříve, také dříve skončí. „Letos bylo léto mimořádně teplé, což urychlilo zrání hroznů,“ říká jeden z moravských vinařů. „Burčák jsme začali nabízet hned na začátku srpna, což je opravdu neobvyklé. Vzhledem k tomu, že se ale hrozny sklízely dříve, očekáváme, že sezona burčáku letos skončí dříve než obvykle.“

Ve vinotékách a stáncích s burčákem potvrzují, že poptávka po tomto nápoji je tradičně vysoká, ale zásoby se rychle tenčí. „Lidé jsou nadšení, že mohou burčák ochutnat už tak brzy, ale my jim říkáme, aby si ho užili, dokud je, protože sezona letos pravděpodobně skončí dříve,“ uvedla jedna z prodavaček ve vinotéce v Brně.

Vinaři připomínají, že burčák je velmi citlivý na skladování a jeho kvalita se může rychle měnit. „Burčák je nejlepší čerstvý, proto doporučujeme kupovat ho jen v malých množstvích a co nejdříve vypít,“ radí vinaři. „Uchovávat ho déle může znamenat ztrátu jeho charakteristické chuti.“

Letošní sezona burčáku tak může být krátká, ale intenzivní. Milovníci tohoto nápoje by si měli pospíšit, pokud chtějí ochutnat letošní sklizeň, protože jak říkají vinaři, sezona se možná uzavře už na konci září.

Burčák, který je vnímán jako první ochutnávka nového ročníku, je tradičně spojen s pozdním létem a začátkem podzimu. Letos však příroda zrychlila své tempo, a tak se vinaři i zákazníci musejí přizpůsobit. „I když letos sezona začala nezvykle brzy, jsme rádi, že můžeme nabídnout burčák v takové kvalitě,“ dodává vinař. „Ale jakmile hrozny dozrají a všechny se sklidí, bude po sezoně – a letos to bude možná už za pár týdnů.“

Sdílejte článek