Tajfun Shanshan přinesl přívalové deště a ochromil dopravu po celém Japonsku

Tajfun Shanshan přinesl přívalové deště a ochromil dopravu po celém Japonsku

30. srpna 2024 – Tajfun Shanshan zasáhl v pátek rozsáhlé oblasti Japonska přívalovými dešti, což vedlo k varování před povodněmi a sesuvy půdy ve vzdálenosti stovek kilometrů od středu bouře. Následkem toho došlo k přerušení dopravních služeb a uzavření výroby v hlavních továrnách.

V jihozápadním regionu Kjúšú, kde tajfun, který podle úřadů patří mezi nejsilnější bouře, jaké kdy tuto oblast zasáhly, dorazil na pevninu ve čtvrtek, se obyvatelé města Fukuoka připravovali na nejhorší. Ulice byly prázdné a obchody zavřené.

„Kvůli tajfunu nejezdí žádné vlaky, takže mě přijedou vyzvednout rodiče. Zůstala jsem u kamarádky a pak jsem šla sem, protože jsem myslela, že nějaké vlaky pojedou, ale nejsou tu žádné,“ uvedla Kokoro Osoegawa, 21letá studentka univerzity, která se snažila dostat domů. „Nikdy předtím jsem nezažila, že by se zastavily všechny vlaky.“

Podle agentury pro zvládání katastrof si bouře dosud vyžádala nejméně tři mrtvé a 78 zraněných.

Tajfun Shanshan, který přinesl nárazy větru až 180 km/h, byl v 8:45 ráno místního času (2345 GMT) poblíž pobřežního města Kunisaki v prefektuře Oita a postupoval směrem na severovýchod. V sedmi prefekturách na Kjúšú zůstalo bez proudu asi 125 000 domácností.

Teplý a vlhký vzduch kolem tajfunu také způsobil silné deště v oblastech vzdálených od hlavního těla bouře, což je podle úřadů znepokojivé vzhledem k pomalejšímu než očekávanému pohybu bouře přes zemi.

Varování k evakuaci bylo vydáno pro více než 4 miliony lidí po celé zemi, zejména v silně zasažené oblasti Kjúšú, ale také v hlavním městě Tokiu a blízké Jokohamě. Úřady v Jokohamě varovaly před rizikem sesuvů půdy kvůli vydatným dešťům. K evakuaci přistoupilo pouze asi 30 000 lidí, převážně na Kjúšú, uvedl ministr pro zvládání katastrof Jošifumi Macumura.

Po odchodu z Kjúšú se očekává, že bouře zasáhne centrální a východní oblasti, včetně Tokia, o víkendu, uvedla meteorologická agentura.

Společnost Toyota přerušila výrobu ve všech svých domácích závodech kvůli bouři, stejně jako další automobilky Nissan a Honda, výrobci polovodičů Renesas a Tokyo Electron a elektronický gigant Sony, kteří dočasně zastavili produkci v některých svých továrnách.

Letecké společnosti, včetně ANA Holdings a Japan Airlines, oznámily zrušení stovek vnitrostátních a některých mezinárodních letů. Bylo také pozastaveno mnoho trajektových a železničních služeb, včetně šinkansenu mezi Tokiem a centrálním městem Nagoja.

Šedesátiletá turistka z Tchaj-wanu Lin Yue-Hua musela zůstat o den déle v Japonsku poté, co byl její let z Fukuoky zrušen. „Byli jsme velmi znepokojeni a rozrušeni, protože jsme nevěděli, co dělat,“ řekla. „Nakonec jsme se dozvěděli, že náš let nemohl přistát v Japonsku po 40 minutách kroužení a vrátil se zpět na Tchaj-wan.“

Tajfun Shanshan je posledním z řady tvrdých povětrnostních systémů, které letos zasáhly Japonsko, včetně tajfunu Ampil, který rovněž způsobil výpadky elektřiny a evakuace začátkem tohoto měsíce.

Sdílejte článek