Doba miliardová: jistých 934 milionů pro české kluby, ve hře i dvojnásobek

Doba miliardová: jistých 934 milionů pro české kluby, ve hře i dvojnásobek

31. srpna 2024 – Český fotbal zažívá finanční žně, které nemají v historii obdoby. Z evropských soutěží míří do klubových pokladen českých týmů téměř miliarda korun, a to ještě předtím, než se odehrají všechny zápasy. Zatímco Sparta se kvalifikovala do Ligy mistrů a zajistila si tím tučnou odměnu, i Slavia, která nakonec neprošla do nejprestižnější evropské soutěže, si přijde na velmi slušné peníze.

České kluby si mohou už nyní být jisté částkou 934 milionů korun, která je rozdělena mezi účastníky evropských pohárů. Sparta, jakožto jediný český zástupce v Lize mistrů, si zajistila podstatnou část této sumy díky samotné účasti ve skupinové fázi, kde jsou finanční odměny nejvyšší. Tento úspěch jí přinese nejen finanční injekci, ale také prestiž a příležitost utkat se s evropskou elitou.

Na své si však přijdou i další kluby. Slavia, která se sice nedostala do Ligy mistrů, ale pokračuje v Evropské lize, si zajistila velmi pěknou finanční odměnu za své dosavadní výkony. Ačkoliv se jedná o méně lukrativní soutěž než Liga mistrů, odměny jsou stále značné a mohou významně přispět k rozvoji klubu.

Jisté příjmy z evropských soutěží však nemusí být konečné. Pokud by české kluby postoupily v dalších kolech svých soutěží, mohou se jejich příjmy výrazně navýšit. Ve hře jsou další stovky milionů korun, které by mohly znamenat dvojnásobek již nyní zajištěné částky. Úspěšné tažení evropskými poháry by tak mohlo českým klubům přinést až dvě miliardy korun.

Finanční prostředky z evropských soutěží mají pro české kluby zásadní význam. Nejenže jim umožní investovat do infrastruktury, mládežnických akademií a zázemí, ale také posílit hráčský kádr a zvýšit konkurenceschopnost na domácí i evropské scéně.

„Pro český fotbal je to obrovská příležitost. Finanční prostředky z evropských soutěží mohou zásadně ovlivnit rozvoj našich klubů a přispět k dlouhodobé stabilitě a úspěšnosti,“ uvedl jeden z fotbalových odborníků.

S přílivem miliardových částek z UEFA se český fotbal ocitá v jedinečné situaci, kdy může výrazně posílit svou pozici na evropské scéně. Klubům se otevírají nové možnosti, jak zlepšit své zázemí a přitáhnout talentované hráče. Zda se jim podaří tuto šanci plně využít, ukáže až čas, ale již nyní je jasné, že český fotbal má před sebou světlou finanční budoucnost.

Sdílejte článek