Požár lesa na Svitavsku stále není lokalizovaný, v terénu pátrá i dron

Požár lesa na Svitavsku stále není lokalizovaný, v terénu pátrá i dron

31. srpna 2024 – V Městečku Trnávka na Svitavsku pokračují hasiči ve snaze lokalizovat a uhasit rozsáhlý lesní požár, který vypukl v pátek odpoledne a během noci se nepodařilo plně dostat pod kontrolu. Plameny zachvátily tři hektary lesního porostu, přičemž zásah komplikoval silný vítr, který napomáhal šíření ohně.

Do boje s živlem byly nasazeny desítky hasičů, kteří se s požárem potýkali až do pozdních nočních hodin. Navzdory intenzivnímu úsilí se však plameny stále nedaří zcela lokalizovat. Vrtulník s vodním vakem poskytl klíčovou pomoc při hašení z výšky, ale silný vítr a nepřístupný terén ztěžovaly hasičům práci na zemi.

„Situace je stále vážná, požár se kvůli větru rychle šíří a terén je obtížně přístupný,“ uvedl velitel zásahu. „Děláme vše pro to, abychom zabránili dalšímu šíření plamenů a ochránili okolní lesní porosty.“

V terénu pomáhá také dron, který monitoruje situaci z výšky a pomáhá hasičům identifikovat nejvíce zasažené oblasti a místa, kde se požár může znovu rozhořet. Díky tomuto technologickému vybavení mají zasahující jednotky lepší přehled o situaci a mohou efektivněji rozmisťovat své síly.

Tento požár je již třetím v oblasti během letošního léta, což zvyšuje obavy místních obyvatel i lesníků. Příčiny častých požárů zatím nejsou jasné, ale vyšetřovatelé nevylučují možnost, že by mohlo jít o úmyslné zapálení.

Na místě nadále probíhají intenzivní hasičské práce a očekává se, že zásah bude pokračovat až do úplného uhašení všech ohnisek. Hasiči zároveň varují veřejnost před vstupem do postižené oblasti, která zůstává nebezpečná.

„Prosíme občany, aby se zdrželi jakékoliv aktivity v blízkosti hořícího lesa. Situace je nebezpečná a naše jednotky potřebují volný prostor pro zásah,“ apeloval mluvčí hasičů.

O dalším vývoji situace budou úřady pravidelně informovat. První zprávy naznačují, že pokud se počasí uklidní a vítr ustane, mohli by hasiči dosáhnout lokalizace požáru během příštích několika hodin.

Sdílejte článek