Mexický drogový boss, zakladatel ultra-násilných Zetas, propuštěn z amerického vězení

Mexický drogový boss, zakladatel ultra-násilných Zetas, propuštěn z amerického vězení

30. srpna 2024 – Jeden z nejnotoričtějších drogových šéfů v historii Mexika, Osiel Cardenas, byl v pátek propuštěn z amerického vězení a předán do vazby imigračním úřadům, které mohou rozhodnout o jeho deportaci. Cardenas, bývalý vůdce nechvalně známého Kartelu zálivu (Gulf Cartel), se podílel na některých z nejkrvavějších období gangsterského násilí v bouřlivé historii Mexika a je obviňován z přeměny drogového obchodu využitím extrémně násilných taktik, jako jsou dekapitace.

Cardenas založil Zetas, ozbrojenou složku Kartelu zálivu složenou z bývalých členů speciálních sil mexické armády. Byl zadržen po přestřelce v roce 2003 a v roce 2007 vydán do Spojených států, kde byl v roce 2010 odsouzen na 25 let vězení.

Zetas se později od Kartelu zálivu oddělili a na určitou dobu se stali nejnebezpečnější zločineckou skupinou v Mexiku, než jejich vliv postupně ochabl. Cardenasovo propuštění vzbudilo obavy z možných dopadů na bezpečnostní situaci v regionu.

Mluvčí americké vězeňské služby sdělil agentuře Reuters, že Cardenas byl propuštěn „do vazby imigračního a celního úřadu Spojených států (ICE)“ v pátek ráno. Není však zatím jasné, zda bude Cardenas deportován zpět do Mexika, nebo zůstane na americké půdě.

Podle mluvčího ICE byl Cardenas zadržen jejich důstojníky ve věznici v Terre Haute v Indianě a „zůstává v péči ICE, dokud nebude učiněno konečné rozhodnutí.“ Americká televizní stanice NBC s odvoláním na anonymního úředníka uvedla, že Bidenova administrativa plánuje předat Cardeňase Mexiku v pondělí.

Cardenas čelí v Mexiku dalším obviněním a podle zdroje z mexické vlády je nyní zadržován v migračním detenčním centru ve Spojených státech.

Leo Silva, bývalý agent americké Agentury pro potírání drog (DEA), který pracoval v Mexiku proti Zetas, uvedl, že Cardenas je přímo zodpovědný za nárůst brutálního násilí v Mexiku v posledních dvou desetiletích. Zetas byli průkopníky v rozšiřování aktivit organizovaného zločinu za hranice prostého obchodování s drogami, když začali vydírat obyvatele a podniky v oblastech, které ovládali, a rozsévat teror masovým únosy za výkupné.

„Toto je něco, co Osiel vytvořil a co způsobilo novou éru organizovaného zločinu,“ řekl Silva. „Uvolnil v zemi mentalitu strachu.“

Sdílejte článek