Svačiny do školy rodiče i děti odbývají. Vlčí hlad pak krotí sladkým a mastným

Svačiny do školy rodiče i děti odbývají. Vlčí hlad pak krotí sladkým a mastným

31. srpna 2024 – Zatímco předškoláci dostávají každý den v mateřských školách minimálně čtyři jídla připravená kuchařkami, s přechodem na základní školu se role „proviantních důstojníků“ většinově přesouvá na rodiče. Podle nedávných průzkumů však mnoho rodičů řešení školních svačin zanedbává nebo se potýká s problémem, že jejich děti nemají o domácí jídlo zájem. Výsledkem je, že po škole děti často trápí vlčí hlad, který se snaží zahnat nezdravými a energeticky bohatými potravinami.

Průzkumy ukazují, že značná část rodičů svačiny do školy buď neřeší vůbec, nebo je připravuje na poslední chvíli, což často vede k tomu, že děti dostanou jen rychlou, ne příliš výživnou svačinu. Na druhé straně jsou rodiče, kteří se snaží připravovat zdravé svačiny, ale jejich děti je často odmítají a nechávají jídlo nedotčené v aktovce.

Odborníci varují, že nedostatek kvalitní svačiny může vést k poklesu koncentrace a energie během výuky. „Děti, které se ve škole nenasytí, jsou po vyučování často velmi hladové a sáhnou po tom nejrychlejším a nejsnadněji dostupném jídle, což bývají sladkosti nebo mastné pokrmy,“ vysvětluje nutriční specialistka Jana Malíková. „Tento typ stravy však neuspokojí potřeby jejich těla a může vést k dlouhodobým zdravotním problémům.“

Nezájem o domácí kuchyni a zdravé svačiny může být způsoben i tím, že děti jsou vystaveny reklamám na nezdravé potraviny, které jsou často lákavější než to, co mají připravené od rodičů. Navíc je stále běžnější, že děti po škole místo domů zamíří do obchodů, kde si koupí něco sladkého nebo slaného, aby rychle zaháněly hlad.

Řešení této situace není jednoduché, ale odborníci doporučují, aby rodiče věnovali více času plánování a přípravě svačin, které jsou nejen výživné, ale také atraktivní pro děti. „Je důležité, aby rodiče hledali kompromisy a připravovali svačiny, které budou dětem chutnat a zároveň jim dodají potřebnou energii na celý den,“ radí Malíková. Doporučuje také zapojit děti do přípravy svačin, což může zvýšit jejich zájem o zdravé stravování.

Nedostatečná výživa během školního dne může mít dlouhodobé dopady na zdraví dětí, včetně nárůstu nadváhy, problémů s koncentrací a sníženou fyzickou výkonností. Proto je klíčové, aby rodiče věnovali tomuto tématu větší pozornost a zajistili, že jejich děti budou mít přístup k vyvážené a výživné stravě, která jim pomůže zvládat školní povinnosti s energií a soustředěním.

Sdílejte článek