Litvínovská chemička po odpalu pumy obnovuje provoz, významná poškození nenašla

Litvínovská chemička po odpalu pumy obnovuje provoz, významná poškození nenašla

31. srpna 2024 – Chemička společnosti Orlen Unipetrol u Litvínova na Mostecku začala po pátečním odpalu pumy postupně obnovovat svůj provoz. Kontroly výrobních technologií, které byly zahájeny bezprostředně po bezpečnostním opatření, zatím neodhalily žádná závažná poškození, jež by bránila opětovnému spuštění výroby. Informaci potvrdil mluvčí společnosti Pavel Kaidl.

„Naši specialisté i nadále provádějí důkladné kontroly všech klíčových zařízení. Zatím jsme nenašli žádné významné poškození, které by ovlivnilo obnovu provozu. Pokračujeme tedy v přípravách na plné obnovení výroby,“ uvedl Kaidl. Dodal, že proces obnovy probíhá podle plánu a v souladu s bezpečnostními předpisy.

Puma, která byla nalezena v areálu chemičky během stavebních prací, byla bezpečně odpálena pyrotechniky v pátek dopoledne. Z preventivních důvodů byl provoz v chemičce přerušen a oblast byla evakuována. Bezpečnostní opatření byla zavedena s cílem minimalizovat riziko pro zaměstnance a okolní obyvatele.

„Bezpečnost našich zaměstnanců a ochrana životního prostředí jsou pro nás prioritou. Jsme rádi, že se vše obešlo bez incidentů a můžeme se nyní soustředit na návrat k běžnému provozu,“ dodal mluvčí společnosti.

Litvínovská chemička je klíčovým závodem pro český chemický průmysl a jakékoliv narušení jejího provozu by mohlo mít dopad na dodávky petrochemických produktů. Rychlá reakce na situaci a efektivní řešení problému však umožnily minimalizovat potenciální škody a zpoždění v dodávkách.

Společnost Orlen Unipetrol plánuje v následujících dnech dokončit všechny potřebné kontroly a postupně zvyšovat produkci, aby se co nejdříve vrátila na plnou kapacitu. Další aktualizace o postupu obnovy provozu budou zveřejňovány v průběhu následujících dnů.

Sdílejte článek