Buďte opatrní. Šíří se podvodné SMS pro řidiče, požadují zaplacení pokuty

Buďte opatrní. Šíří se podvodné SMS pro řidiče, požadují zaplacení pokuty

31. srpna 2024 – Kyberzločinci opět útočí, tentokrát se zaměřili na řidiče v České republice. V posledních dnech se mezi řidiči začaly šířit podvodné SMS zprávy, které je vyzývají k zaplacení pokuty za údajné překročení maximální povolené rychlosti. Tyto zprávy obsahují odkaz na falešné webové stránky, které se tváří jako oficiální portál pro platbu pokut. Cílem těchto útoků je získat přístupové údaje k internetovému bankovnictví obětí.

Podvodné zprávy působí na první pohled věrohodně a obsahují detaily jako výši pokuty a termín, do kdy je nutné pokutu uhradit. Řidiči jsou následně přesměrováni na stránky, které vypadají jako oficiální weby, avšak jedná se o falešné stránky vytvořené kyberzločinci. Pokud oběť vyplní své bankovní údaje, útočníci mohou tyto informace zneužít k neoprávněným finančním transakcím.

Odborníci na kybernetickou bezpečnost varují před psaním citlivých údajů na neověřených stránkách a zdůrazňují, že žádný úřad či policie nepožaduje platby pokut prostřednictvím SMS zpráv s odkazy na webové stránky. „Je důležité vždy pečlivě zkontrolovat adresu webové stránky, na kterou jste přesměrováni, a nikdy nevkládat citlivé údaje, pokud si nejste jisti, že jde o legitimní web,“ radí specialisté.

Pokud již někdo na podvodnou zprávu reagoval a poskytl své bankovní údaje, odborníci doporučují okamžitě kontaktovat svou banku, zablokovat účet a případně nahlásit incident na policii. „Získat zpět peníze, které byly neoprávněně odčerpány z účtu, je často velmi obtížné, zejména pokud se jedná o mezinárodní převody,“ varují experti.

Ministerstvo vnitra spolu s Policií České republiky už situaci monitoruje a snaží se šíření těchto podvodných zpráv zastavit. Policie zároveň vyzývá všechny občany, aby byli ostražití a pokud obdrží podezřelou SMS zprávu, aby ji okamžitě nahlásili.

Tento typ podvodu není novinkou, avšak s narůstající sofistikovaností kybernetických útoků se zvyšuje i riziko, že oběti nebudou schopny podvod rozeznat. Všem řidičům se doporučuje věnovat zvýšenou pozornost každé výzvě k platbě, kterou obdrží prostřednictvím SMS, a vždy ověřovat pravost zdroje.

Prevence a informovanost zůstávají nejúčinnějšími nástroji v boji proti těmto podvodům. Řidiči by měli být obezřetní a před provedením jakékoliv platby se ujistit, že komunikace pochází z ověřeného zdroje.

Sdílejte článek