Revolucionářka s flintou se stala miláčkem levice. Jenže nikdy nebojovala

Revolucionářka s flintou se stala miláčkem levice. Jenže nikdy nebojovala

31. srpna 2024

Fotografie, která se stala ikonou španělské občanské války, zachycuje mladou ženu s puškou přes rameno, hledící hrdě do dálky. Její tvář se stala symbolem boje proti fašismu a naděje pro levici po celém světě. Marině Ginestě, dívce na tomto slavném snímku, bylo tehdy pouhých sedmnáct let. Přestože její obraz působí odhodlaně a bojovně, skutečnost je poněkud jiná—Ginestě nikdy doopravdy nebojovala.

Fotografie vznikla v roce 1936 na střeše barcelonského hotelu Colón, kde Marina pracovala jako překladatelka a novinářka pro Komunistickou internacionálu. V té době působila jako nadšená podporovatelka levicových ideálů a revoluce, ale přímého bojového střetu se nikdy nezúčastnila. Puška, kterou na sobě měla, byla spíše rekvizitou než skutečným válečným nástrojem.

Marina Ginestà se stala symbolem hrdinného odporu proti fašismu, přestože její skutečná role v konfliktu byla mnohem méně dramatická. Levicoví aktivisté a umělci ji oslavovali jako ikonu revoluce, její fotografie byla reprodukována v novinách, plakátech i knihách po celém světě. Byla vyobrazována jako vzor mladé bojovnice, která neváhá obětovat vše pro svobodu a spravedlnost.

Pravda však zůstala skryta za tímto mocným obrazem. Marina se nikdy neúčastnila bojů na frontě, její přínos revoluci byl spíše intelektuální a morální než vojenský. Po skončení války odešla do exilu, nejprve do Francie a později do Latinské Ameriky, kde pokračovala v podpoře levicových myšlenek. Její příběh a především její fotografie však žily dál svým vlastním životem.

Až později, když se veřejnost začala více zajímat o skutečný příběh lidí zachycených na ikonických fotografiích, vyšlo najevo, že Marina Ginestà nikdy nezmáčkla spoušť pušky, kterou měla na ramenou. Tento fakt však nijak neumenšil sílu a význam jejího obrazu. Pro mnoho lidí stále zůstává symbolem mladistvého idealismu, odvahy a boje za lepší svět, i když realita byla mnohem prozaičtější.

Příběh Mariny Ginestè je připomínkou toho, jak může být historie interpretována a přetvářena prostřednictvím obrazů, a jak se z jednotlivce může stát ikona hnutí, aniž by tento jedinec skutečně plnil roli, kterou mu společnost přisoudila.

Sdílejte článek