Rakušané brzy rozhodnou o složení parlamentu. Nejlépe si zatím vedou Svobodní

Rakušané brzy rozhodnou o složení parlamentu. Nejlépe si zatím vedou Svobodní

Rakušané brzy rozhodnou o složení parlamentu: Svobodní zatím vedou, překvapením může být Pivní strana

1. září 2024 – Rakušané se připravují na klíčové volby, které rozhodnou o složení Národní rady na příštích pět let. V neděli 29. září se bude rozhodovat o tom, kdo povede zemi v následujícím volebním období. Podle nejnovějších průzkumů veřejného mínění mají největší šanci na úspěch pravicoví Svobodní (FPÖ) vedení Herbertem Kicklem, kteří se aktuálně drží v čele preferencí.

Svobodní, kteří dlouhodobě zastávají tvrdou linii v otázkách migrace a bezpečnosti, by mohli poprvé po několika letech vyhrát volby a tím získat silný mandát k prosazování svých politických cílů. Za nimi se v průzkumech drží Rakouská lidová strana (ÖVP) současného kancléře Karla Nehammera, která čelí výzvám spojeným s poklesem popularity a s vnitrostranickými spory.

Sociální demokraté (SPÖ), kteří byli dlouho jednou z dominantních sil rakouské politiky, nyní podle průzkumů zaostávají a čeká je pravděpodobně jeden z nejhorších výsledků za poslední desetiletí. Jejich pokles je připisován nejednotné kampani a neschopnosti nabídnout voličům atraktivní program v době, kdy země čelí ekonomickým a společenským výzvám.

Velkou pozornost na sebe strhává také Pivní strana (Bierpartei), kterou vede kontroverzní postava rakouské hudební scény Dominik Wlazny, známý pod uměleckým jménem Marco Pogo. Jeho strana, která začínala jako satirický projekt, si postupně získává stále větší podporu, zejména mezi mladšími voliči. Průzkumy naznačují, že by mohla překonat pětiprocentní hranici a dostat se tak do parlamentu.

Volby budou zkouškou pro tradiční strany i nové hráče na politické scéně. Výsledky mohou výrazně ovlivnit budoucí směřování Rakouska, a to nejen na domácí scéně, ale i v kontextu evropské politiky. S blížícím se volebním dnem se kampaň stává stále napínavější, a to nejen díky soupeření mezi tradičními stranami, ale i díky možnému překvapení v podobě Pivní strany.

Rakušané mají před sebou rozhodnutí, které může výrazně ovlivnit politickou mapu země. Ať už volby dopadnou jakkoli, jedno je jisté – letošní zářijové volby budou pro Rakousko jedním z nejdůležitějších politických momentů posledních let.

Sdílejte článek