Ministerstvo financí navrhlo rozpočet na příští rok se schodkem 230 miliard

Ministerstvo financí navrhlo rozpočet na příští rok se schodkem 230 miliard

1. září 2024

Ministerstvo financí ČR představilo návrh státního rozpočtu na příští rok se schodkem ve výši 230 miliard korun. Tento krok by měl znamenat pokračování v postupném snižování deficitu, který byl letos plánován na 252 miliard korun a v loňském roce dosáhl výše 288,5 miliardy korun. Návrh rozpočtu, který byl zveřejněn o půlnoci na webových stránkách ministerstva, reflektuje snahu vlády o konsolidaci veřejných financí při současném zohlednění rostoucích potřeb ekonomiky a veřejných služeb.

Podle návrhu rozpočtu se očekává, že příjmy státního rozpočtu vzrostou o 7,5 procenta na 2,086 bilionu korun, zatímco výdaje vzrostou o 5,7 procenta na 2,316 bilionu korun. Zvýšení příjmů by mělo být dosaženo zejména díky růstu ekonomiky, zvýšení výběru daní a úpravám daňových sazeb, které vláda plánuje zavést.

„Cílem tohoto rozpočtu je postupně snižovat deficit a stabilizovat veřejné finance, zatímco budeme nadále podporovat klíčové oblasti, jako jsou zdravotnictví, školství a sociální péče,“ uvedl ministr financí na tiskové konferenci k představení návrhu. „Přestože čelíme náročnému ekonomickému prostředí, je nezbytné, abychom nadále snižovali deficit a zároveň investovali do budoucího rozvoje.“

Návrh rozpočtu také počítá s navýšením výdajů v oblasti infrastruktury, kde by měly být realizovány klíčové investiční projekty. Další prioritou je podpora energetické transformace, která je nezbytná pro dosažení klimatických cílů a zajištění energetické bezpečnosti země.

Opozice však návrh rozpočtu kritizuje s tím, že schodek je stále příliš vysoký a že vláda nedělá dost pro rychlejší snižování zadlužení. „Tento rozpočet opět přenáší břemeno na budoucí generace. Je potřeba přijmout radikálnější opatření, která povedou k rychlejší konsolidaci veřejných financí,“ uvedl jeden z opozičních lídrů.

Návrh rozpočtu nyní čeká na projednání v Poslanecké sněmovně, kde se očekává intenzivní debata. Schválení rozpočtu bude klíčové pro další směřování hospodářské politiky vlády a její schopnost reagovat na ekonomické výzvy v příštím roce.

Představitelé ministerstva financí jsou však přesvědčeni, že navrhovaný rozpočet představuje vyvážený kompromis mezi potřebou investic a nutností snižovat deficit. „Naše ekonomika roste, a to nám umožňuje zvyšovat příjmy státního rozpočtu. Nicméně je důležité, abychom zároveň kontrolovali výdaje a zajistili, že deficit bude nadále klesat,“ dodal ministr financí.

Sdílejte článek