Komáry k nám láká infračervené záření: Vědci radí, co nosit za oblečení

Komáry k nám láká infračervené záření: Vědci radí, co nosit za oblečení

Vědecká komunita zaznamenala nový objev v oblasti výzkumu komárů, který může výrazně ovlivnit způsob, jakým se chráníme před tímto nepříjemným hmyzem. Kalifornští vědci totiž potvrdili, že komáři dokážou zachytit infračervené záření z lidského těla na mnohem větší vzdálenost, než se dosud předpokládalo. Nová studie publikovaná v prestižním časopise Nature odhaluje, že komáří smysly jsou mnohem citlivější, než jsme si mysleli, a že detektory infračerveného záření se nacházejí přímo na špičkách jejich tykadel.

Komáří samičky, které potřebují krev k tomu, aby mohly naklást a živit svá vajíčka, jsou přitahovány k lidské pokožce několika signály. Vědci už dlouho věděli, že tento bodavý hmyz reaguje na vydechovaný oxid uhličitý, pach člověka a obrysy těla. Při přiblížení na vzdálenost asi deseti centimetrů se pak řídí tepelným zářením pokožky, které se šíří vzduchem. Nyní je však jasné, že komáři dokážou infračervené záření zaznamenat z větší vzdálenosti, a to až z tří čtvrtě metru.

„Dřívější studie se zaměřovaly na jednotlivé vjemy odděleně, ale naše výzkumy ukazují, že komáří vnímání funguje komplexně. Teprve v kombinaci se zvýšenou koncentrací oxidu uhličitého a lidským pachem začínají komáři aktivně hledat svůj cíl,“ vysvětlil vedoucí výzkumu Craig Montell z univerzity v Santa Barbaře.

Tento objev má i praktické důsledky pro běžný život. Vědci doporučují nosit volné oblečení, které nejenže brání komárům se dostat přímo na kůži, ale také umožňuje rozptýlení infračerveného záření mezi pokožkou a oděvem. To znesnadňuje komárům zjistit a zaměřit se na svůj cíl. Výsledky studie tak poskytují nový pohled na to, jak se můžeme účinněji chránit před komáry bez nutnosti používat chemické repelenty.

Další aplikace tohoto objevu by mohly zahrnovat zdokonalení komářích pastí. Přidáním infračervených zářičů s teplotou lidské pokožky by bylo možné zvýšit jejich účinnost. „Díky této studii nyní lépe chápeme schopnosti komárů nás vyhledávat. To by mohlo vést k vývoji lepších metod pro jejich kontrolu,“ uvedl behaviorální fyziolog Claudio Lazzari z univerzity v Tours.

Komáři jsou nejaktivnější při západu a východu slunce, kdy nejsou slunečními paprsky ohrožováni. S nástupem večerních hodin se tak stávají o to nebezpečnějšími, zvláště v oblastech, kde se vyskytují tropické druhy přenášející nebezpečné nemoci, jako je horečka dengue nebo zika. Tento objev tedy může být zásadní nejen pro osobní ochranu, ale i pro veřejné zdraví v oblastech s vysokým výskytem komárů.

Ať už se tedy chystáte do přírody nebo jen trávíte večer na zahradě, nezapomeňte, že volné oblečení může být vaší nejlepší obranou proti komářímu útoku.

Sdílejte článek