Severokorejští stolní tenisté mohou čelit trestu za společnou selfie s jihokorejskými rivaly

Severokorejští stolní tenisté mohou čelit trestu za společnou selfie s jihokorejskými rivaly

Pchjongjang/Tokio, 2. září 2024 – Zdánlivě nevinná a pro mnohé dojemná chvíle během pařížské olympiády se nyní může stát noční můrou pro dva severokorejské stolní tenisty. Kim Kum-yong a Ri Jong-sik, kteří společně s jihokorejskými hráči Lim Jong-hoonem a Shin Yu-binem pořídili na stupních vítězů selfie, nyní čelí vyšetřování a potenciálnímu trestu od severokorejského režimu.

Tento moment, zachycený krátce po předání bronzových a stříbrných medailí ve smíšené čtyřhře v stolním tenisu, byl pro mnohé symbolem sportu, který dokáže spojovat i v době napětí a konfliktů. Na fotografii, která byla zveřejněna na oficiálním účtu olympijských her na Instagramu, se kromě korejských hráčů usmívají také čínští zlatí medailisté Wang Chuqin a Sun Yingsha. Fotografie rychle získala stovky tisíc lajků a byla vybrána magazínem People jako jeden z dvanácti nejlepších momentů sportovního ducha na olympijských hrách v Paříži.

Nicméně, podle zpráv médií se Kim a Ri po návratu do Severní Koreje ocitli pod „ideologickým dohledem“. Webová stránka Daily NK, zaměřená na informace ze Severní Koreje, uvedla, že oba sportovci, spolu s členy severokorejského olympijského výboru, procházejí měsíčním „ideologickým očistcem“ – což je běžný postup pro severokorejské sportovce, kteří se účastnili mezinárodních soutěží a byli vystaveni životu mimo komunistický stát.

Podle Daily NK byli sportovci předem instruováni, aby se vyhýbali jakémukoli kontaktu s hráči z jiných zemí, včetně Jižní Koreje, a byli varováni, že „bratření“ s nepřáteli by mohlo vést k trestům. Kim a Ri údajně čelí kritice za to, že se „usmívali“ vedle sportovců z Jižní Koreje, kterou severokorejský režim označuje za svého „nepřítele číslo jedna“.

Selfie byla pořízena v době zvýšeného napětí mezi Severní a Jižní Koreou. Konflikt z let 1950-53 skončil příměřím, nikoli však mírovou smlouvou, a vztahy mezi oběma státy zůstávají napjaté. Severní Korea nedávno protestovala proti společným vojenským cvičením Jižní Koreje, USA a Japonska, zatímco rostoucí spolupráce mezi severokorejským vůdcem Kim Čong-unem a ruským prezidentem Vladimirem Putinem vyvolává obavy po celém regionu.

Není zatím jasné, jaké sankce by mohly severokorejské stolní tenisty postihnout. Podle deníku Korea Times záleží na tom, jak hlubokou lítost projeví za to, že na chvíli polevili v ostražitosti během her v Paříži.

Severokorejští sportovci, kteří se vracejí z mezinárodních soutěží, obvykle podstupují třífázové „ideologické hodnocení“, které končí sezeními sebereflexe, při nichž jsou členové týmu povinni kritizovat „nevhodné chování“ svých spoluhráčů i své vlastní činy.

Podle Human Rights Watch tyto zprávy „ukazují snahu severokorejské vlády kontrolovat chování svých občanů i za hranicemi země“. Mezinárodní olympijský výbor (IOC) má podle nich „povinnost chránit sportovce před jakýmkoli obtěžováním a zneužíváním“, jak stanoví olympijská charta. „Severokorejští sportovci by neměli mít strach z odvetných opatření za své činy na hrách, zejména když tyto činy ztělesňují hodnoty respektu a přátelství, na nichž je olympijské hnutí postaveno.“

Zatímco Kim a Ri získali stříbrnou medaili, jiní severokorejští sportovci údajně čelili trestům za nedostatečný výkon. Příkladem je severokorejský fotbalový tým, který byl po vyřazení z mistrovství světa 2010 v Jihoafrické republice, kde prohrál všechny tři zápasy a inkasoval 12 gólů, podroben šestihodinovému kritickému zhodnocení za „zradu“ ideologického boje komunistického národa. Trenér týmu, Kim Jung-hun, byl údajně potrestán prací na stavbě.

Sdílejte článek